ГОДИНУ ДАНА РАДА ВЛАДЕ Брнабић: Лидери у привлачењу инвестиција

СУБОТИЦА: Премијерка Ана Брнабић, са члановима њеног тима, поводом годину дана рада Владе Србије, представила је данас у Суботици резултате рада и приоритете за наредни период. Брнабић је током посете Суботици обишла више локација са ресорним министрима и председником Покрајинске Владе Игором Мировићем, те домаћином, градоначелником Суботице Богданом Лабаном.
ivica dacic J Ivanovic
Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Премјерка је прво посетила немачку компанију Норма група и  обишла производни погон компаније која је од почетка свог пословања у Србију инвестирала више од 32 милиона евра.

"Србија је на добром путу и то показује прилив директних страних инвестиција", рекла је Брнабићева, после посете "Норма групи".

Подсетила је да је Србија апсолутни лидер у привлачењу страних инвестиција у региону Западног Балкана и да држава свакодневно ради на побољшању пословне климе, како би број инвеститора у будућности био још већи.

"Нето прилив директних страних инвестиција у првих пет месеци ове године је 1,1 милијарду евра, што је за скоро 160 милиона више него у истом периоду прошле године", истакла је премијерка.

Наводи да Србији треба више инвеститора попут "Норма групе", за коју је оценила да је друштвено одговорна компанија.

Брнабићева је фабрику "Норма групе" обишла са потпредседником групе Томасом Краусом, председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом и војвођанским премијером Игором Мировићем.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Краус је рекао да "Норма група" успешно послује и да има развијену дистрибутерску мрежу широм света, као и да својим клијентима нуди иновативне производе.

Чадеж је изразио задовољство дијалогом са Владом и чињеницом да се у усвајању прописа уважава мишљење привредника.

Као пример је навео Закон о привредним друштвима, додајући да је уважено 70 одсто препорука.

Мировић: Значајни и конкретни резултати

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио да су у протеклој години републичка и Покрајинска влада постигли значајне и конкретне резултате у АП Војводини.

„Заједнички смо учествовали у реализацији кључних пројеката у АП Војводини и то јединство је кључ политике коју смо водили како бисмо ствари у Војводини померили са мртве тачке“, рекао је председник Мировић, и додао да се заједнички ради и на изградњи подсистема Тиса-Палић и реконструкцији Народног позоришта у Суботици.

Он је додао да ће у наредних неколико дана у Софији бити потписан уговор за изградњу брзе пруге од Суботице до Новог Сада, што ће како је рекао драстично променити слику Војводине.


Друштво засновано на знању

Брнабић је посетила и Хемијско-технолошку школу у Суботици, за чију обнову је из буџета издвојено 156 милиона динара и том приликом истакла да је реконструкција и модернизација школа основа за квалитетно образовање.

 „Желимо да креирамо друштво засновано на знању, иновацији и компетенцији због чега стварамо боље услове у којима ђаци уче и раде", нагласила је премијерка која је школу обишла са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем и министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем.

Брнабић је указала и да је Хемијско-технолошка школа, у којој се настава одвија на српском и мађарском језику, пример за све друге образовне установе како се уз развијање предузетништва и дуалног образовања помаже ученицима да лакше нађу запослење након завршетка школовања.


Мировић је најавио изградњу спа и велнес центра на Палићу, заједнички пројекат Покрајинске владе, Града Суботице и надлежних министарстaва.

„Нећемо више причати о Палићу као о нашој шанси, ово је пројекат који ће привући туристе у покрајину и који ће омогућити нове послове за грађане Суботице“, изјавио је председник Мировић.

„Између Владе Републике Србије и Покрајинске владе постоји заједништво и координација и то је једини начин да урадимо конкретне ствари за добробит свих грађана“, рекао је председник Мировић.

Суфицит 29,7 милијарди у првој половини године

Премијерка је изјавила да је веома задовољна радом владе у првих годину дана и да су на дан 4. јул имали суфицит у буџету од 29,7 милијарди динара и поручила да економски раст остаје приоритет.

Брнабић је на Великој тераси на Палићком језеру представљајући резултате рекла да јавни дуг смањен и да износи 59,6 одсто.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

"Сви министри су радили вредно и посвећено и веома сам задовољна резултатима које смо постигли као тим", навела је Брнабић. 

Она је у Суботици где представља резултате рада владе оценила да су резултати померили Србију напред.

"Влада коју водим је отворена, доступна и приступачна граданима, оријентисана на резултате и размишља тако да сваког дана испуњава обећања", рекла је Брнабић и нагласила да је Влада Србије тим са председником Србије Александром Вучићем и да заједно настављају реформе.

У првој години рада Владе Србије пензије су повећане за пет одсто, биће укинуте мере смањења пензија које су донете 2014. године, рекла је Брнабић и истакла да је повећана и минимална цена рада.

Војска и полиција се представили грађанима Суботице

Министарство одбране и МУП Србије организовали су за грађане тактичко-технички збор наоружања и војне опреме и акцију "Полиција у заједници" у присуству премијерке Ане Брнабић.

Скуп је одржан у Суботици, у оквиру обележавања годину дана рада Владе Србије, а присуствовали су министар полиције Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин.

Министарство одбране и Војска Србије су приредили за грађане Суботице тактичко-технички збор наоружања и војне опреме на централном градском тргу, а МУП акцију "Полиција у заједници" у близини Градске куће.

Наредне године још један прелаз са Мађарском

Односи Србије и Мађарске никада нису били бољи и две државе ће наставити да их унапредују, поручила је Ана Брнабић и најавила да ће следеће године бити отворен још један гранични прелаз.

Она је подсетила да је ове године отворен нови прелаз са Мађарском Растина и да се планира отварање још једног прелаза у 2019.

"Односи између Мађарске и Србије никад нису били бољи и у првој години мандата смо имали заједничку седницу владе. Са том праксом ћемо наставити, а коју је успоставио тадашњи премијер Александар Вучић, јер то је најбољи начин да седнемо и конкретно разговрамо о пројектима", рекла је Брнабић новинарима.

Недимовић: Следеће године 28 пројеката за наводњавање

За следећу годину планирано је 28 нових пројеката за наводњавање, рекао је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је у Суботици на обележавању годину дана рада владе рекао и да ће се, кад ти пројекти буду завршени, наводњавати 104 хектара пољопривредног земљишта.

Најавио је скори завршетак система за наводњавање Тиса-Палић нагласивши да се он ради у сарадњи са Покрајинском Владом, те оценио да је влада за годину дана постигла добре резултате, али уз опаску: "А шта смо наследили...боље да ћутим о томе".

Наредних дана уговори за реконструкцију три клиничка центра

наредних неколико дана биће склопљени уговори за реконструкцију клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Министар је истакао да је ситуација раније у здравственим установама била тешка и да се ранијем о томе није писало у медијима, јер како каже, здравствене установе су плаћале рекламирање у новинама и на телевизијама.

(Дневник, Танјуг, РТС)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести