Брнабић: Морамо више да инвестирамо у заштиту животне средине

КАТОВИЦЕ: Српска премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Катовицама да су приоритети њене владе у области заштите животне средине пречишћавање отпадних вода и управљање чврстим отпадом, и да ће Србија само у те пројекте морати да уложи око седам милијарди евра.
Ana Brnabić na konferenciji UN o promeni klime Foto: Tanjug/video
Фото: Ана Брнабић на конференцији УН о промени климе Фото: Танјуг/видео

"На томе ћемо радити с партнерима из Европске уније и осталим партнерима, као што је Светска банка, која је данас на конференцији објавила да ће дати додатних 200 милијарди долара за инвестирање у пројекте заштите животне средине широм света", рекла Брнабићева у пољском граду Катовице, где је учествовала на конференцији УН о промени климе.

Како је рекла, заштита животне средине је на листи приоритета владе коју води, што се видело одмах по њеном формирању, јер је после дуго времена коначно формирано посебно Министарство за заштиту животне средине.Србија се, истиче, том облашћу бави и у оквиру европских интеграција и у оквиру УН.

Брнабићева је истакла да ће управо заштита животне средине бити најскупље поглавље у европским интеграцијама Србије, односно поглавље које ће захтевати највеће инвестиције, и да је процењено да је потребно око 15 милијарди евра улагања у различите пројекте заштите животне средине да би се достигли стандарде потребне за ЕУ, али и за саму Србију.

"Била ми је част да представим планове Србије, да будем овде, да говорим о томе шта је Србија урадила и да је Србија коначно заједно на листи са другим земљама које брину о заштити животне средине", рекла је Ана Брнабић.

Она је указала да је Србија, нажалост, на дугој листи земаља које већ трпе последице климатских промена, и подсетила на поплаве 2014. године, када су људи страдали и када су велику штету претрпели економија, локална инфраструктура, као и на прошлогодишњу сушу, због које су трпели БДП, пољопривредници, трговци...

"Морамо да се суочимо с тим да су климатске промене не само пред нашим вратима, него данас, овде, ми с тим већ морамо да живимо и морамо да кренемо, да инвестирамо много више у заштиту животне средине", подвукла је премијерка Србије.

Брнабић на маргинама скупа у Пољској са Беленом, Рутеом

Председница Владе Србије Ана Брбнабић састала се данас, на маргинама конференције УН о промени климе у пољском граду Катовице, с председницима Аустрије и Бугарске Александером ван дер Беленом и Руменом Радевом, премијером Холандије Марком Рутеом, као и директорком Светске банке Кристалином Георгијевом.

Она им је том приликом још једном указала на лоше последице потеза Приштине о увођењу такси на раобу из централне Србије и замолила их за подршку како би се, како је рекла, сви вратили поштовању међународних споразума и потписаних уговора.

"То ми је била велика прилика да их упознам још једном са свим што се дешава у овом тренутку у нашем региону, пре свега на оно сто се дешава у нашим односима са Приштином и непоштовање споразума ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању", рекла је Брнабићева.

Упознала их је и с потенцијалним, катастрофалним последицама одлуке Приштине да уведу таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

"То је била и прилика да их замолим, још једном, за њихову подршку, како бисмо се сви заједно вратили, посебно у нашем региону, на то да поштујемо међународне споразуме и потписане уговоре и да се вратимо на дијалог и дипломатске односе, што је једино важно уколико размишљамо да имамо бољу будућност за све нас", рекла је Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести