Брнабић: Нова индустријска револуција шанса Србије 

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је да Србија има шансу да искористи Четврту индустријску револуцију и да достигне, па чак и престигне ниво земаља за којима сада заостаје.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Rade Prelić, arhiva)

Она је указала да је добро што смо на почетку нове индустријске револуције и да Србија, као и земље у региону то треба да препознају.

"То нам даје огромну шансу да надокнадимо оно шсто смо пропустили можда Трећом индустријском револуцијом и да достигнемо тај ниво земаља за којима нажалост данас заостајемо у неким ситуацијама, ја искрено верујем да можемо и да их престигнемо", рекла је Брнабић у емисију "Тада и сада" која је емитована на Ал Џазири.

Поводом одласка младих у иностранство, Брнабић је рекла да у овом тренутку много више иду људи који су ниско квалификовани, али и да се све чини како би млади остајали у земљи, а посебно високообразовани.

"Сваки дан који не урадимо довољно је изгубљен дан, да пре свега што висе људи високообразованих остану у Србији и да пробамо да направимо средину и позив тим високообразованим да се врате у Србију", рекла је премијерка напомињући и д аће ти људи за све нас створити додатну вредност и онда ће сви остајати у Србији, а све више људи ће и долазити у Србију.

На питање који ће стручњак радити у државној управи и јавним предузећима за 500 евра, она каже да је то огроман проблем, али је додала и да је просек година у њеном кабинету 30 година.

"Има доста људи у кабинету који су се вратили из иностранства јер су хтели да имају прилику да ураде директно несто за своју земљу и да мењају своју земљу. Притом, то је огромно и животно и професионално искуство", напоменула премијерка.

Она је истакла и да би волела се у Србији више размишља о томе како данас инвестирати у себе.

"Инвестирајте данас у себе, наплатићете то пет, шест пута више у некој перспективи у будућности, али волела бих да одемо мало даље од тога - ''ако ме ти више платиш ја ћу висе да радим'' - да покажемо колико можемо да радимо, колико можемо брзо да напредујемо колико можемо да знамо , а онда искрено у то верујем, ће све доћи некако само по себи", оценила је Брнабић.

Она је навела и да се није тако много променило у Србији од када је у септембру 2016. формиран Савет за иновације и информационе технологије или од како је она преузела премијерску позицију, већ тиме што је "преусмерен рефлектор" на људе који постоје, а које нико није видео. Навела је пример "Нордеуса", који води човек из Србије, који је овде завршио ЕТФ, отишао да ради па се вратио да са групом пријатеља да направи једну од најбољих фирми на свету за видео игрице, затим "Севен Бриџис", коју је такође направио момак који је овде студирао, а сада је направио фирму за истраживање генома информационе технологије, фирму која је од стране америчког МИТ-а проглашена за једну од 50 најпаметнијих светских компанија.

Подсетила је и на Институт "Биосенс" из Новог Сада који је европски првак у дигиталној пољопривреди. 

"То су све примери који су ту постојали и пре мене, него смо се ми заваравали да и даље треба да инвестирамо у пољопривреду, традиционалне гране, енергетику, грађевину па су пројекти ишли полако. Ми сада видимо захваљујући тим људима који су ту, потпуно другачију перспективу и оно што ми се чини да се променило је да и грађани Србије полако виде да Србија стварно то може, а предуслов успеха је да верујете да то можете", истакла је премијерка.

Брнабић је пренела и лична искуства док је студирала у интостранству, наводећи да јој је у почетку било тешко, али да није хтела да одустане и тако је изгурала.

"Мислим да треба покушати", поручила је она и охрабрила младе људе да се одвоје од родитеља и тако брже уче животу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести