Бурк: КФОР остаје на КиМ,не планирамо смањење мисије

Нови командант здружених снага НАТО у Напуљу Роберт Бурк рекао да НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ као једини пут ка трајном решењу овог питања.
KFOR_04-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

НАПУЉ: Нови командант здружених снага НАТО у Напуљу Роберт Бурк оцењује да је "стабилно Косово" од кључног значаја за стабилност и безбедност у региону и истиче да мандат КФОР, заснован на Резолуцији 1244 СБ УН остаје непромењен, те да НАТО не планира да промени или смањи своју мисију на Косову.

„И даље се старамо да окружење буде сигурно и безбедно и да свим заједницама на Косову буде гарантована слобода кретања, за добробит свих људи на Косову“, рекао је Бурк за портал Савета за стратешке политике цфсп. рс. пред своју посету Београду.

Он је додао да НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ као једини пут ка трајном решењу овог питања.

Нагласио је да је КФОР успоставио , како каже, одличан дијалог са српским саговорницима, те да имају директну комуникацију са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем.

„Ово је драгоцено помогло да се обезбеди обострано разумевање, избегавају конфликти и смирују тензије“, казао је он уз оцену да безбедност изискује сарадњу и заједничке напоре.

На питање да ли може да потврди да ће КФОР остати на Косову, те да се неће повлачити, Бурк је рекао да НАТО не планира да промени или смањи своју мисију на Косову, те да КФОР остаје, како је истакао, " фокусиран на извршавање својих задатака према Резолуцији 1244 СБ УН из 1999. и Војно-техничком споразуму, а како би пружао сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову".

Наша мисија КФОР је, додао је он, од почетка условљена околностима.

"То значи да ће било која будућа промена природе мисије и/или броја особља зависити од процене услова на терену након које ће уследити одлука Северно-атлантског савета“, навео је Бурк.

Упитан како види сарадњу са Војском Србије, пре свега сарадњу између КФОР и Војске Србије Бурк је истакао да су НАТО и Србија блиски партнери,да раде заједно, посебно на припреми за цивилне ванредне ситуације попут поплава и шумских пожара, али и да помажу Србији у реформама безбедносних снага и институција.

„НАТО обучава српске војнике за међународне мировне мисије. За 20 година смо уложили милионе евра како бисмо помогли Србији да уништи преко 230 тона застареле муниције“, каже Бурк и додаје да су Србија и НАТО радили заједно на обуци ирачких војних лекара пружајући тако подршку Оружаним снагама Ирака.

Такође, навео је он, постоји дугорочна сарадњу са Србијом и у научном домену, кроз програм НАТО Наука за мир и безбедност.Он истиче да је од 2006. Србија учествовала у преко 30 активности у оквиру тог програма, попут пројеката у областима енергетске и еколошке безбедности, одбране од хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних оружја, борбе против тероризма, сајбер одбране и безбедност људи.

„Учешће српских официра у мултинационалним мисијама је нешто што сматрам заједничким успехом“, истиче он и додаје да су управо активности НАТО за изградњу капацитета помогле Србији да достигне ниво интероперабилности, неопходан за учешће у мировним мисијама широм света.

На питање како би оценио улогу КФОР током пандемије ковида 19, Бурк је рекао да је пандемија изазов без преседана за све државе и да наставља да има јак утицај на ''наше народе и привреде''.

„Војне снаге Алијансе су извршиле преко 350 летова широм света како би транспортовале медицинско особље и више од 1.000 тона опреме. Помогле су у успостављању скоро 100 пољских болница са више од 25.000 кревета“, објашњава он и истиче да је НАТО испоручио помоћ и својим партнерима међу којима су и Србија и БиХ, као и у "разним подручјима операција попут оних на Косову, Авганистану и Ираку".

Турска је, подсећа он, Србији и другим земљама у региону пружила помоћ у виду маски, комбинезона и тестова, док је истовремено Чешка са Србијом блиско сарађивала на развоју филтера за маске, а у склопу НАТО оквира за сарадњу између образовних институција у области одбране.

„На Косову је наша мисија КФОР донирала личну заштитну опрему болницама у Приштини и Грачаници и испоручила преко 50 донација хране и одеће у 14 општина у координацији са локалним хуманитарним организацијама“, наводи он.

Када је реч о фокусу НАТО на Западном Балкану, Бурк истиче да њихове снаге на Косову од краја деведесетих помажу да се очува мир и стабилност у региону.

„Наше политике у региону, укључујући нашу политику отворених врата, имају за циљ јачање стабилности и унапређење сарадње. Посвећени смо даљем пружању помоћи земљама у региону на спровођењу реформи. То ће бити од користи њиховим грађанима и целој евроатлантској породици“, поручује он.

На питање која је његова главна порука за грађане у Србији, Бурк истиче да је Србија њихов сусед, поуздан и цењен партнер који помаже НАТО да промовише мир и безбедност у региону.

„Партнерство између НАТО и Србије траје већ дуго, од 2006, кад је Србија приступила Партнерству за мир. Ово партнерство је стабилно и наставља да се развија, на транспарентан, поуздан и обострано користан начин“, наглашава он.

Рекао је да његова посета Београду, Сарајеву и мисији КФОР у Приштини има за циљ да се представи заједно са својим тимом и да се састане са НАТО командантима и званичницима.

„Намеравам да објасним шта је то што ми радимо, разменимо ставове и идеје, да побољшамо наше успостављене канале комуникације и истражимо могућност даљег напретка наше сарадње. Стабилност и безбедност Западног Балкана важна је за НАТО, као и за мир и стабилност у Европи“, истакао је он.

Бурк подсећа је да КФОР већ 21 годину, како каже, помаже да се Косово трансформише у безбедније место, те да у овом тренутку у тој мисији има око 3.500 војника из 27 земаља.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести