Костић: КФОР једини гарант безбедности и опстанка Срба на КиМ

БЕОГРАД: Снаге КФОР-а остају кључни и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба на Косову и Метохији, изјавио је министар-саветник из Одељења за НАТО и Партнерство за мир Министарства спољних послова Србије Саша Костић.
k
Фото: Tanjug (video)

Костић је навео да Србија подржава ангажовање КФОР на КиМ на основу резолуције УН 1244 и да очекује да снаге КФОР задрже статусно неутрално постављање и да проактивно делују у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Нагласио је да се присуство међународних безбедносних снага у јужној покрајини може изменити или укинути једино новом резолуцијом Савета безбедности УН.

Неспорна је чињеница да актуелна безбедносна ситуација на КиМ захтева, ако не веће, бар несмањено присуство снага КФОР у јужној покрајини, рекао је Костић на панелу ''Србија и НАТО - нова влада(е) - нови трендови?'' на Београдској НАТО недељи у организацији Центра за евроатлантске студије.

Он је нагласио да Србија цени опредељење НАТО да се ниво и бројност снага КФОР-а процењује искључиво према безбедносној ситуацији на терену, а не, како је рекао, на основу унапред одређених календарских рокова.

Костић је оценио да снаге КФОР-а остају једина легална војна формација у покрајини и кључни гарант споровођења Бриселског споразума, али и безбедности и опстанка српске заједнице на КиМ.

Сваки једнострани покушај да се неком другом то додели или неко други преузме део мандата и обавеза КФОР-а, представља кршење Резолуције 1244 и потенцијални је извор нестабилности и тензија, указао је Костић.

Приметио је да Приштина противно међународном праву, упркос упозорењима ЕУ и НАТО, и уз игонорисање интереса и ставова Срба на КиМ, не одустаје од планова да на КиМ ''инсталира'' новог безбедносног ''играча'' на терену, односно да формира тзв.министарство одбране и отпочне процес трансформације тзв.косовских безбедносних снага у тзв.војску Косова.

Костић је нагласио да такви потези Приштине представљају грубо кршење важеће Резолуције 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова, по којима, подсетио је, искључиво међународне безбедносне снаге имају мандат за све војне аспекте безбедности на КиМ.

Међународно безбедносно присуство или било која ревизија у војном аспекту безбедности у јужној покрајини могу бити измењени или укинути једино новом резолуцијом СБ УН, закључио је Костић.

Ромеро: Србија је важна НАТО-у, подржавамо дијалог БГ и ПР

Србија је важна НАТО-у и НАТО је важан Србији, поручила је заменица помоћника генералног секретара за јавну дипломатију у Одељењу за јавну дипломатију при НАТО Кармен Ромеро и нагласила да Алијанса снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и споразум о нормализацији односа, потписан у Вашингтону.

Сваки политички корак ка добрим односима између Београда и Приштине је важан, не само за Србију и Косово, већ и за регионални мир и нашу сопствену безбедност, целе евроатланске регије, рекла је Комеро.

Она је нагласила да је Србија од кључног значаја за стабилност Западног Балкана, оценивши да је Србија снага за добро на Западном Балкану и стабилност Западног Балкана, која је, како је навела, повезана са стабилношћу у евроаталнској области.

Ромеро је навела да ће КФОР остати на КиМ колико год је потребно, али је нагласила да дугорочно решење може бити само политичко.

У том контексту, указала је на важност регионалне сарадње.

Ово је од суштинског значаја за стабилизацију Западног Балкана. Према мом мишљењу, партнерство између НАТО и Србије наставиће да доприноси унапређењу регионалне сарадње, рекла је Ромеро.

Она је партнерство између Србије и НАТО описала као посвећено, али и зрело, и поручила да НАТО жели да настави да га развија.

Само кроз сарадњу и дијалог можемо да створимо јачи и стабилнији регион Западног Балкана. Упркос нашим разликама, а имамо их много, односи Србије и НАТО остају од кључне важности за оба партнера у предстојећим годинама, поручила је Ромеро.

Нагласила је да НАТО и Србија желе мир, безбедност и просперитет за своје грађане.

Ми кроз наше партнерство активно радимо заједно како бисмо помогли да ово постане стварност и зато је наше партнерство значајно за обе стране, рекла је Ромеро.

Говорећи о односима Србије и НАТО у светлу недавних догађаја, нарочито пандемије корона вируса, она је истакла да је НАТО одговорио на два начина на Ковид-19.

Прво штитећи наше снаге како би остале спремне за суочавање са безбедносним претњама и како бисмо осигурали да ова здравствена криза не постане безбедносна криза. Друго је то што смо показали снажу солидарност и подршку цивилним напорима, навела је Ромеро.

Она је истакла да је НАТО показао солидарност са члановима Алијансе и земљама партнерима, као и да је одговорио на све позиве за помоћ без прављења разлике.

Појединачни савезници НАТО пружили су кључну медицинску помоћ Србији и другим земљама Западног Балкана, нагласила је Ромеро и додала да су савезници преко КФОР-а пружили медицинску помоћ свим заједницима на КИМ, укључујући српске грађане.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести