Чанак: Мађари показали да се власт не осваја бојкотом

НОВИ САД: Председник ЛСВ Ненад Чанак оценио је да је победа опозиционих странака у неколико градова у Мађарској, укључујући и Будмипепшту, доказ да су грађани те земље гласали против популизма и показали да се власт осваја на изборима, а не бојкотом.
Nenead Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Како каже, избори у Мађарског га подсећају на победу демократске опозиције над Милошевићем, у зиму 1996/97. године, када је опозиција победила у неколико десетина градова и општина, чиме је дотадашња власт, каже, "неповратно окрњена", а опозиција на локалу добила ресурсе за пресудну битку која ће се окончати 5. октобра 2000.

Чанак је додао да је ту победу на локалним изборима 1996/97. године извојевала и ЛСВ, као део Коалиције Војводина.

Велику победу извојеваћемо и на изборима на пролеће следеће године у Србији, као Војвођански фронт. А да би се победило - на изборима се мора учествовати, поручио је Чанак.

Утолико пре, наводи, нису му јасни мотиви појединих коалиција, покрета и странака да бојкотују наредне изборе.

Оцењује да је опозицији у Мађарској теже него опозицији у Србији, али да су у Мађарској имали свест да се на изборе мора изаћи, јер је то једини начин да се на миран начин смени власт.

То је, каже, једини начин да се покаже снага, да странке имају инфраструктуру, да путују по целој земљи и разговарају са грађанима и да су способне да обезбеде контролу изборног процеса.

Ови избори су важна поука како се демократски мења свака власт па и у Србији, а не бојкоташењем уз чекање руских тенкова, оценио је Чанак.

ЛСВ је, у саопштењу, честитала грађанима Мађарске на „победи демократије над аутократијом и стабилократијом Виктора Орбана“, за којег наводе да је један од најдеструктивнијих европских популиста.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести