Чанак: Власт се мења на изборима, не протестима

ПОДГОРИЦА: Мимо избора демонстрације не могу довести до промене власти, нити такво размишљање има подршку демократских земаља, каже лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак и истиче да је 30-годишња историја показује да демонстрације имају смисла после избора, а не уместо њих
nenad canak tanjug
Фото: Tanjug

“А после избора, контрадикције се решавају у институцијама. Притом, сасвим сигурно, те институције неће бити заштићене њиховим садашњим напуштањем”, рекао је Чанак у интервјуу подгоричкој Побједи.

Како је навео, једине успешне демонстрације у Србији биле су после избора 1996. и 2000. године, у оба случаја, каже, као заштита резултата избора.

Говорећи о садашњим односима Србије и Црне Горе и њихових председника, Александра Вучића и Мила Ђукановића, Чанак је оценио да су односи коректни, али да би сасвим сигурно могли и морали бити много бољи.

Сматра и да би за Србију било драгоцено да користи црногорска искуства на европском путу. 

“На том путу, Црна Гора је даље одмакла од Србије. Политичка искуства председника Црне Горе Мила Ђукановића спадају у најдрагоценија политичка искуства живога политичара на тлу Европе", тврди Чанак.

На питање шта највише кочи регионалне односе у контексту инцидента у Сплиту са ватерполистима Србије у Сплиту, лидер ЛСВ је напад на спортисте назвао срамотним и примитивним актом дивљаштва и нагласио да се слични инциденти наизменично дешавају као последица деценијама неговане ксенофобије, па чак и расизма. 

“Ево, рецимо, пре неколико дана у Крушевцу су, на пример, нападнути тамнопути фудбалери из афричких земаља. Укратко, имам утисак да све то води само томе да се грађани из једне и друге земље све више исељавају, а затим добро слажу у Немачкој”, навео је Чанак.

Он је приметио да се, кад се спомене положај Срба ван Србије, обавезно мисли на регион и промишља “у координатама политичког аргумента иза којег следи политичка кампања”. 

“Хоћу да кажем то да се генерализујући положај Срба ван Србије, тим људима прави медвеђа услуга. С друге стране, покушај промене изборног закона у Хрватској и ситуација у којој се нашао Милорад Пуповац заслужује јасну критику из Европе и уопште цивилизованог света”, нагласио је Чанак. 

На констатацију новинара да ниједан лидер ЕУ, који је посетио Србију, није дочекан као недавно председник Русије и питање шта је Србија хтела да покаже тим дочеком и како види улогу Српске православне цркве у томе, Чанак је казао да је велелепан дочек Путина био у једној мери и цена коју је “власт у Србији морала да плати за потребе сопствене подршке од стране русофилног дела српске јавности".

Чанак сматра и да СПЦ користи своју историјску прилику да се, како каже, што више окористи о одређени тип вакуума који постоји у дефинисању њеног места и ингеренција. 

“Она игра ничим објашњиву улогу и политичког и спољнополитичког и едукативног и каквог све још фактора у Србији. Руска православна црква је још у комунистичко време била најпоузданији оперативац КГБ, па ме уопште не чуди однос и пажња Путина који је поникао из КГБ - коју показује и према СПЦ”, рекао је Чанак у интервјуу подгоричкој Побједио који је пренео ЛСВ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести