ЦЕАС: Без уплитања у државну политику

БЕОГРАД: Центар за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС) поздравио је у начелу право на синдикално организовање припадника система безбедности, али сматра да су оцене које су поједини синдикати војске и полиције почели да износе у јавност у нескладу са њиховим мандатом.
ceas-logo
Фото: CEAS

Имајући у виду специфичности система безбедности, ЦЕАС истиче да разуме нека ограничења у овој области, посебно она која се тичу ограничавања утицаја на званичну политику државе.

ЦЕАС изражава забринутост што у јавности није било више детаља о посети високе делегације Војног синдиката Србије Конгресу безбедносних служби евроазијских земаља у Москви.

Посебно изражава чуђење због чињенице да је у упутству за понашање на заказаном скупу, које је издао Војни синдикат Србије, речено да је за време окупљања забрањено истицање обележја политичких странака и држава које су учествовале у агресији на Србију, истиче се у саопштењу.

"Сматрамо да је и овако нејасно дефинисан критеријум о истицању застава такође уплитање у званичну политику Владе Србије, као И однос синдиката према званичној политзици коју влада води са ММФ", указује се у саопштењу у којем се подсећа да Србија са НАТО има усаглашен Индидвидуални акциони план партнерства - што је највиши облик сарадње са НАТО, земље која не намерава да уђе у НАТО, и да је тај план усагласила Влада Србије.

Ангажман тих синдиката ЦЕАС види на другом плану:

“Право на брзу и фер истрагу у случају насилне смрти припадника система је једно од основних неотуђивих права његових припадника. ЦЕАС сматра да би улога свих репрезентативних синдиката система безбедности у оваквим околностима морала бити кључна, што до сада, бар када су у питању случајеви Топчидер, Лесковац и пад хеликоптера, те догађаји у Савамали, није био случај”, наводи се у саопштењу.

Синдикати припадника система безбедности би такође, како сматра ЦЕАС, требало активније да се баве свим мерама информисања о прошлости, и на тај начин да враћају углед, имајући у виду и тешко, а судским чињеницама утврђено ратнозлочиначко наслеђе.

 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести