Чен Бо: Хвала српском народу на снажној подршци

БЕОГРАД: Хвала српском народу на снажној подршци, кинески народ неће бити поражен, већ ће Кина бити јача након што превазиђе епидемију, а пријатељство Кине и Србије још јаче, поручила је данас амбасадорка Кине у Србије Чен Бо пре почетка концерта подршке кинеском народу у борби са корона вирусом на Калемегдану.
1
Фото: Youtube Printscreen

Чен Бо је поручила да је кинеска влада у циљу борбе против опаке епидемије предузела најаче мере спречавања и контроле заразе.

"За само две недеље смо саградили две специјалне болнице и 13 привремених болница. Више од 32.000 медицинских радника из целе земље дошло је у провинцију Хубеј. Влада је издвојила више од 10 милијарди евра за превенцију и контролу епидемије", рекла је кинеска амбасадорка

Истакла је да су заједничким напорима читаве земље мере превенције и контроле постигле резулате, број нових инфекција је опао, а број излечених је у порасту.

Чен Бо додала да су Кинезима у овом моменту хитно потребне маске, заштитна одећа и наочаре, али и солидарност и пријатељство с људима из целог света.

"Након избијања епидемије председник (Србије Александар) Вучић је упитио писму председнику Си Ðипингу како би изразио подршку. Влада Србије је најавила да ће Кини пружити хитну хуманирану помоћ, а данас смо овде окупљени да свима у Кини пошаљемо подршку, веру и снагу", казала је амбасадорка Чен.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поручио је да је лако бити пријатељ када је добро, али да се пријатељ показује када је тешко.

"Кинески народ и кинеска држава били су уз Србију када нам је било тешко. Једина страна амбасада која је била бомбардована у Београду је кинеска амбасада. Једини странци који су гинули са Србима били су Кинези. Када нам је отимано Косово и Метохија, Кина је чврсто била уз нас и остала је са нама. Зато је наша обавеза да будемо уз Кину када Кини није лако и зато смо данас уз Кину и бићемо када год то Кини буде потребно", казао је Весић.

Он је додао да у Београду живи много Кинеза.

"Они су Београђани. Ми их тако доживљавамо. Део су наше свакодневице, постају део наше културе и друштва. Захвални смо им за допринос који дају привреди. Наша порука свим пријатељима у Кини је да Београд мисли на Вухан и да Београд мисли на Кину", истакао је Весић.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић нагласио је да концерт показује да српски народ у тешким тренуцима осећа солидарност.

"Наш народ припада породици народа који не мисле само о себи и који нису само ту када је лепо и када је добро, већ да треба стати уз своје пријатеље када им је тешко, поготову у данима када се они суочавају са великим изазовима. Борба против корона вируса није само борба Кине. Кина се бори са заразом у име читавог човечанства и надам се да ће је ускоро победити", казао је Стефановић.

Он је додао да данас дели тугу и забринутост за храбре медицинске раднике у Кини, али срећу због вести да се Кина опоравља и да успева да се избори са опаком болешћу.

"Кинески народ и кинеска држава су увек били уз нас и никада нису пропустили да на пруже руку пријатељства и ми то никада не смемо да заборавимо. Велико пријатељство двојице председника, Александра Вучића и Си Ðипинга, показали су да је помоћ Кине Србије огромна и у бољим временима кроз инвестиције у наше земљу, хлеб за наше раднике, нова радна места. Кина брине о својим пријатељима и помаже да наша земља буде јача и буде квалитетније место за живот", казао је Стефановић.

Он је истакао да Србија и српски народ данас морају да буду свим срцем уз кинески народ.

Национални кординатор механизама сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић казао је да је српски народ послао снажну поруку подршке пријатељском кинеском народу.

"Наше пријатељство напредује. Посебан допринос том пријатељству дали су својим односом председници Кине и Србије и ми сви заједно имамо огромну обавезу да то наше пријатељство унапредимо", казао је Антић.

На концерту у организацији Владе Србије и градске управе Београда, наступио је српски мултиинструменталиста Слободан Тркуља са својим бендом Балканополис, Ансамбл Конфучије института и Анасмбл Коло.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести