Дачић: БСЕЦ мора да креира и реализује више поројеката

Дачић је у говору на седници Савета министара држава чланица БСЕЦ рекао да Србија залаже да та организација више посвети унапређењу конкретне и опипљиве сарадње међу чланицама, уз континуиране напоре на плану реформе и оптимизације рада.
dacic
Фото: Tanjug (video arhiva)

АТИНА:  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је данас у Атини, на састанку Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ), да је за Србију од посебног интереса сарадња у области енергетике, трговине, туризма и транспорта, као и да би та организација требало да избегава политизацију рада и све оно што може да нашкоди билатералним односима чланица.

Дачић је у говору на седници Савета министара држава чланица БСЕЦ рекао да Србија залаже да та организација више посвети унапређењу конкретне и опипљиве сарадње међу чланицама, уз континуиране напоре на плану реформе и оптимизације рада.

Он је изразио жаљење због тога што је та организација значајан део времена и ресурса искористила за питање интерне реформе нарочито у сегменту финансирања, а не на креирање нових пројеката и реализацију постојећих.

Србија, је као и до сада, настојала да буде конструктиван партнер и да подржи и помогне сваку иницијативу која би унапређење сарадње земаља ширег црноморског региона окупљених у Организацији за црноморску економску сарадњу, каже Дачић, а преноси министарство у саопштењу.

Организација има изразит потенцијал, како у економској сфери, тако и на плану унапређења свеукупне сарадње међу чланицама, и тако би требало и да је користимо - максимално избегавајући политизацију рада и све оно што може да нашкоди билатералним односима чланицама Организације, поновио је Дачић став Србије.

Према његовим речима, за Србију је од посебног интереса сарадња у области енергетике, трговине, туризма и транспорта, те зато највећу пажњу посвећује управо тим темама.

"То не значи да су нам остале области којима се Организација бави мање битне, али треба имати у виду да претерано ширење тематике и нагомилавање броја састанака не доприносе остваривању циљева и већини чланица отежавају ангажман. Због тога, Србија се увек залагала за рационално планирање председавања и одржавање састанака радних група и других тела, само уколико постоји помак и конкретан напредак у тематици којом се баве", рекао је министар.

Дачић је додао да би управо на тај начин, експерти из земаља чланица би имали довољно простора да се фокусирају и максимално укљче у рад и конкретне пројекте.

"Мислимо да је Грчка у великој мери успела да овај принцип интегрише у своје председавање и на томе смо јој захвални", рекао је Дачић.

У вези са финансирањем конкретних пројеката, нагласио је да Србија не жали трошење средстава ако су усмерена на добробити свих чланица.

"У том смислу, не умањујемо значај Пројектног развојног фонда, међутим, нисмо спремни да паушално улажемо средства у потенцијалне пројекте и не подржавамо да се поменути фонд финансира из ионако преоптерећеног редовног буџета Организације", рекао је Дачић и поновио да је регионална сарадња један од најважнијих спољнополитичких приоритета Србије,

Србија је, како је подсетио, активна у готово свим значајнијим регионалним форумима, нарочито имајући у виду актуелне међународно политичке трендове у свету, у којима регионални приступ све више добија на значају, за шта је Европа одличан пример.Сарадња Србије са БСЕЦ и другим међународним организацијама је, такође, важан сегмент, као и интеракција са ЕУ за шта је Србија, као држава кандидат за чланство у ЕУ, посебно заинтересована.

Дачић је скуп искористио и да Румунији, као наредном председавајућем, зажели пуно успеха у раду, уз поруку да могу рачунати на пуни ангажман и подршку Србије.Грчком колеги Никосу Дендиасу захвало је на одличној организацији састанка и целокупног председавања Грчке БСЕЦ-ом.

Организација има 12 држава чланица, међу којима су Азербејџан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска, Украјина, Црна Гора и Србија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести