Дачић: Не наступамо са СНС, поносни смо на заједничке резултате

БЕОГРАД: Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је данас да та странка неће на наредним изборима имати заједничку листу са Српском напредном странком (СНС) и поручио да је задовољан резултатима које је њихова заједничка коалиција у протеклих седам година остварила, а што ће бити основа за њихову будућу сарадњу.
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

"Наставићемо сарадњу са СНС-ом, али на изборе ћемо наступати самостално, односно у коалицији с Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме, нећемо имати заједничку листу са СНС-ом, што је и нормално, јер смо до сада увек ишли одвојено на изборе", рекао је Дачић новинарима уочи почеткаседнице Главног одбора СПС-а.

Он је позитивно оценио све резултате које је СПС остварила у коалицији са СНС-ом, додајући да је за протеклих седам година направљен велики помак када је реч о спољно-политичкој позицији Србије.

"Србија је данас фактор која није само предмет расправе на међународним форумима, већ и веома значајан међународни фактор без чијег учешћа и сагласности нема решавања најактуелнијих питања у региону", приметио је Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Навео је да се ојачана спољно-политичка позиција Србије може видети и у суретима председника Србије Александра Вучића с бројним међународним званичницима.

Дачић је истакао да је Србија, истовремено, много урадила и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Висока стопа друштвеног раста, привлачење страних инвестиција, раст запослености и повећање животног стандарда су, навео је, циљеву су садашње, али и сваке будуће политике.

"Ми смо поносни на све резултате које смо заједно с Вучићем и СНС-ом остварили и у наредном периоду то ће бити основа за наше односе и у будућим политичким догадајима, укључујући и ситуацију после избора", подвукао је Дачић.

Инцидент испред Скупштине није политички чин

Дачић је осудио синоћњи инцидент испред Скупштине Србије када су учесници протеста с појединим вођама опозиције покушали јарболом од заставе да поломе стакло на њеним улазним вратима и поручио да такво понашање државни ограни треба да санкционишу.

"Најоштрије осуђујемо такво понашање, јер је то показатељ једног екстремизма и насиља који шире поједине опозиционе странке и њихови лидери, и то заиста захтева реакцију државних органа", рекао је Дачић одговарајући на питања медија уочи почетка седнице Главог одбора СПС-а.

Он је оценио да синоћни инцидент испред Скупштине Србије није политички догађај.

"Неке странке очигледно могу да уђу у Скупштину само ако провале, уместо да уђу на изборима. Зато и неће да учествују на изборима, то је за њих једина добитна комбинација", истакао је Дачић.

На питање новинара да ли се синоћним догађајем понавља 5. октобар, Дачић је одговорио да историја може да се понови или као трагедија или као фарса.

"У овом случају, мислим да је то и трагедија - зато што се понављају неке слике које само наносе штету Србији, а с друге стране и фарса - зато што су у питању политичке странке које немају готово никакву политичку подршку у бирачком телу Србије", навео је Дачић.

Приметио је да то што је мања подршка тим политичким странкама, оне више приступају екстремизму и насиљу, додајући да "мржња и острашћеност" појединих представника опозиције никада нису биле тако присутне као данас.

"Данас покушавају да представе да је политички легитимно када цртате некоме мету и кажу да су то метафоре. У листу ''Идентитет'' пред убиство Ђинђића је објављен један текст да је ''Ђинђић мета слободног стрелца''. На жалост, то се и десило", подсетио је Дачић.

Према његовим речима, данас неко покушава да "извргне руглу" када се слична ситуација понавља са акутелним председником Србије.

"Обавеза је свих не само да осуде него да санкционишу такве позиве, подстрекивање на убиство Вучића. С друге стране, сваки дан се фабрикују лажи, афере и против њега и његове породице, а то је још један показатељ средстава који се користе у овој политичкој борби, која више није политичка", закључио је Дачић.

Понашање Приштине не даје оптимизам за наставак дијалога

Дачић је изјавио да је понашање Приштине, наводећи кривичу пријаву против председника Србије Александра Вучића и изјаву кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија да га не жели за преговарачким столом, показатељ да њој ниеј стало до дијалога и компромиса.

"Ако овако буду наставили, нисмо оптимисти када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине", рекао је уочи почетка седнице Главног одбора своје Социјалистичке партије Србије (СПС) Дачић, додавши да ће понашање Приштине бити једна од тема седнице.

Према његовим речима, без обзира на то што Србија има конструктиван приступ, на основу поступака Приштине може се закључити да је реч о једном "политичком лудилу" и једностраним актима који показују да је Приштина највећи фактор нестабилности.

"То је показатељ да њима није стало до дијалога и компромиса, само је проблем у томе што они не схватају да се ситуација веома променила", рекао је Дачић и додао да се данас спољно-политичка позиција Србије променила и побољшала.

Навео је да се то може видети и у сурету председника Вучића са бројним међуародним званичницима, а истовремено је Србија урадила много и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Дачић је додао да је за ову владу најважнији циљ да се сачувају мир и стабилност на КиМ, додајући да због тога у Србији мора постојати политичко јединство и стабилна политичка ситуација.

"То је суштина нашег односа са Српском напаредном странком (СНС). Ми делимо исте циљеве, а то је да Србија што боље заштити своје државне и националне интересе и оствари све предуслове да у једном дугом пеироду можемо да имамо друштвени раст", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести