Дачић: Кукан и Флекенштајн нису пристрасни,исход зависи од учесника

Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан, нису пристрасни и већ су показали озбиљност и одговорност, оценио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

БЕОГРАД: Бивши посланици Европског парламента који ће посредовати у дијалогу власти и опозиције у Београду, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан, нису пристрасни и већ су показали озбиљност и одговорност, оценио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

"Нетачно је да смо ми условљавали наставак међустраначког дијалога тиме да ли ће (европосланица) Тања Фајон учествовати или неће, али јесте било критика на њене изјаве, јер ако сте посредник, онда морате да се пазите таквих изјава које вас сврставају на једну страну", рекао је Дачић на К1.

Европски парламент не командује, каже Дачић и додаје да власт у Србији нема обавезу да испуњава све предлоге.

Наводи да је дијалог добра воља владајуће коалиције да се створе такви услови да нико не тражи алиби да на изборима не учествује.

Сматра да је питање учесника у дијалогу "вештачка дилема", јер се, како каже, од почетка зна одговор.

"Имамо један број странака које су бојкотовале изборе, имате оне који нису. Очигледно је било јасно да дијалог неће бити као онај претходни, јер су тада биле само странке које су у скупштини", истакао је Дачић.

Он је додао да је са председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером разговарао о модалитетима, односно о томе да је било нужно да дође до промене, јер формат због тога мора да се мења.

"Променила се ситуација и за могуће теме, јер ствари нису исте као на почетку", рекао је Дачић и подсетио да је 90 одсто закључака из претходног дијалога испуњено.

Председник скупштине указује да је немогуће да се све странке окупе за истим столом, јер, примера ради, Демократска странка Србије и Српска радикална странка у томе не желе да учествују ако су ту странци, али сматра да треба саслушати све партије.

"Питање је да ли ће сви бити сагласни са оним о чему се разговара. За то не може бити нико одговоран, сем учесника. На нама је да организујемо састанак и да се окупимо, а да ли ћемо доћи до решења, то је питање за учеснике", рекао је Дачић.

Оцењује да није реално да странке које су бојкотовале изборе неће сести за преговарачки сто, јер, како каже, они су и тражили дијалог.

Председник парламента је навео да теме могу бити из неколико области, евентуалне примедбе на изборни закон, контрола избора, спречавање притисака на бираче, финансирање кампање, медијски услови.

"Да видимо шта се конкретно предлаже када је реч о томе, а начелно можете говорити о чему год хоћете, зато сам и рекао да дијалог није фонтана жеља", објаснио је Дачић.

Упитан да прокоментарише избор новог-старог директора РТС-а Драгана Бујошевића и да оцени да ли је јавни сервис у "загрљају власти", Дачић је казао да Бујошевића никада није тумачио "као њиховог" у политичком смислу и да нема сазнања да је у РТС-у неко ко је близак Социјалистичкој партији Србије.

Дачић: 100 дана је мало да се сагледају резултати Владе

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сматра да рад кабинета Ане Брнабић не треба сагледавати у контексту 100 дана, наводећи да је то мало времена да се сагледају резултати извршне власти и да тек очекује интензивирање рада Владе Србије.

Дачић је на К1 рекао да има нових министара и да је очигледно био потребан један период прилагођавања и увођења у посао, јер, како каже, није исто бити директор у некој фирми и бити министар.

Он је навео да њега, као председника парламента, занима шта Влада Србије шаље Скупштини на усвајање, када ће бити предложени нови закони или измена неких старих закона.

Упитан да ли је задовољан радом министара из Социјалистичке партије Србије, Дачић је казао да их мало има, као и да за 100 дана не може да каже да ли је задовољан радом или није.

"Категорија 100 дана је уведена, не да бисмо ми оцењивали министре, већ је то био џентлменски договор да се остави 100 дана Влади да је нико не напад и не дира, а да она могу и да крену напади. Остало је 100 дана као термин, а напади су уследили првог дана од формирања Владе", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести