Дачић: Србија у "рату" за вакцине изашла као победник

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић и поручио да је вакцинација кључно питање око којег да постоји консензус, без обзира на све политичке разлике.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

БЕОГРАД: Србија је у "рату" за вакцине изашла као победник, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић и поручио да је вакцинација кључно питање око којег да постоји консензус, без обзира на све политичке разлике.

Дачић је пренео да му је председник Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер у разговору који су јуче водили поводом наставка међустраначког дијалога, рекао да је у немачкој штампи видео да је Србија шампион у процесу вакцинације.

"Кад такву констатацију чујете од председника Спољнополитичког одбора у условима када се то није очекивало, драго ми је. Очекивало се да земље које нису чланице Европске уније имају проблема у снабдевању вакцинама, а набавка у Србији показује одговоран однос државе према том питању", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је поручио да је сада најважнија ствар да се спроведе масовна вакцинација како би се створили услови да се Србија врати свакодневном животу.

"Чули смо директора Светске здравствене организације који каже да се малтене врши геноцид у области набавке вакцина. Сви договори који постоје да се вакцина равномерно распоређује су пропали. Ми имамо пријатеље на свим странама и то су успеси наше спољне политике", рекао је Дачић.

Каже да је било предрасуда према руским и кинеским вакцинама, те да су и једна и друга показале да се налазе високо када је реч о квалитету.

Дачић: Међустраначки дијалог није "фонтана жеља"

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да ће дијалогу власти и опозиције, који ће почети у марту у Београду, лично присуствовати бивши посланици европског парламента Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, а да ће европарламентарци Тања Фајон и Владимир Биличик бити присутни онлајн.

Дачић је истакао да је добро да се води политички дијалог и да опозиција треба отворено да износи све примедбе у вези са изборним условима, међутим, поручио је и да то ипак није "фонтана жеља" и да захтеви треба да буду реални.

"Изгледа да неко не разуме како се одвија међустраначки дијалог и да се не распаравља о томе да они дођу на власт без избора", рекао је Дачих за ТВ Пинк.

Он је објаснио да су захтеви опозиције о којима су грађани могли да чују из медија, јер формално-правно не постоје, излазили из оквира тема дијалога.

"Паралелни уређивачки колегијуми на јавним сервисима нигде у свету не постоје. То ни Европски парламент не може да подржи, јер се ЕУ залаже за слободне медије, али немам ништа против да се такви захтеви чују", рекао је Дачић.

Дачић сматра да треба да се разговара о конкретним стварима као што су изборни закон, питање контроле изборног процеса, равномерно представљање у медијима, провера бирачких спискова.

Он је поновио да ће у наредним данима са председником Спољнополитичког одбора ЕП Дејвидом Мекалистером разговарати о детаљима дијалога и истакао да је неспорно опредељење власти да се дијалог настави.

Каже да је 90 одсто захтева из претходног дијалога власти и опозиције испуњено, те да је још тада бивша председница парламента Маја Гојковић са Мекалистером договорила да се разговори наставе после избора.

Дачић: Посета Вучића Фанцуској изузетан успех и потврда партнерства

Посета председника Александра Вучића Француској велики је политички догађај и изузетан успех за сваког државника из земље која не припада кругу великих свестких сила или сталним чланицама Савета безбедности УН, да разговара са председником Емануелом Макроном на том нивоу, као и потврда стратешког партнерства Србије и Француске, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Каже да би то у редовним околностима био историјски сусрет, али пошто председник Вучић стално има контакте на највишем нивоу и са Ангелом Меркел, Владимиром Путином, представицима Кине и другим државницима, то постане нормална ствар.

"Од 2012. године смо у том смислу подигли летвицу очекивања и једна таква ствар вам постане нормална. Свакако да је ово изузетан успех да имате могућност са Француском да разговарате на том нивоу", истакао је Дачић гостујући на Пинку.

Наводи да је још за време председника Бориса Тадића био потписан споразум о стратешком партнерству, али да у то време није било стратешког партнерства и сарадње, као што је сада случај.

"Шта вреди споразум ако вас неко не подржава и чак буде негативно настројен према вама", додао је Дачић.

Истиче да сада имамо стратешко партнерство и поштовање од стране Француске, да ће уследити наставак реализације пројеката у Србији, као и да је успех то што је Србија у у зони француских интереса.

Када је реч о Великој Британији, Дачић каже да је премијер Борис Џонсон пријатељ Србије, али да та земља има своје проблеме са ЕУ.

Дачић каже да то што немамо договорен споразум о слободној трговини са Британијом није само наша кривица, пошто они то не желе, као и да је то њихов став за цео регион.

Додаје да Велика Британија хоће да се аутоматски примењује С СП који је важио са ЕУ, а не билатерално.

У ССП има и других политичких ствари, тако да то није само питање слободне трговине, напоменуо је он.

"Мислим да је ова посета од великог значаја и јасна порука да Француска разуме и да ће подржати српске интересе. То није порука и у Лондону, где очекују да будете добри и да се не буните, као када вам ваде зубу и очекују да не ударате зубара", рекао је Дачић.

Дачић каже да је Вучић најавио да ће и са Путином имати ускоро телефонски разговор, као и са кинексим председником исто, и да је све везано за политичку сарадњу, али и за наше кључно питање, а то је набавка вакцина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести