Дачић: Ми нисмо влада ЕУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је поводом саопштења портпаролке комесара ЕУ за суседску политику и проширење Јоханеса Хана Маја Коцијанчич о омбудсману,

да „то није начин комуницирања са сувереном државом као што је Србија”. Маја Коцијанчич је јуче у саопштењу изразила забринутост због оптужби неких кругова у Србији да заштитник грађана Саша Јанковић угрожава националну безбедност.

– Мислим да би ЕУ требало да обрати пажњу – рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре, оценивши да је то мешање у унутрашња питања једне суверене државе. – Ми нисмо влада ЕУ, нити подружнице ЕУ у Србији, него Влада Србије, и ако неко има примедбе на рад, треба да разговара с представницима Владе, и то неко од највиших функционера ЕУ.

Нагласивши да су и председник Републике и премијер и он готово свакодневно у контакту с разним представницима ЕУ, Дачић је истакао да „то није начин да се са Србијом тако комуницира, преко портпарола”.
– Ми смо сами увели институцију омбудсмана, није нам га увела ЕУ, и сви проблеми који постоје треба да се решавају овде – нагласио је шеф српске дипломатије, и додао да постоје начини на које се заједнички долази до тога шта треба урадити. – Нема потребе да нам неко сада дели савете, мешајући се у унутрашња питања. Мислим да има много других земаља где таква реакција изостаје, и то онда заиста поставља питање сврсисходности наших разговора с ЕУ.
Србија, како је приметио, није идеална земља, а да јесте, вероватно би већ била чланица ЕУ.

– Нисам сигуран ни да су све чланице ЕУ баш идеалне земље... Када би се сад услови које ми имамо за улазак у ЕУ применили на 28 земаља чланица Уније, питање је колико би на крају чланица било – рекао је Дачић.
Дачић је рекао да ће у наставку дијалога Београда и Приштине 9. фебруара у Бриселу највероватније бити речи о имплементацији раније потписаних споразума и њима дефинисаним питањима.

– Србија жели да Бриселски споразум буде што пре имплементиран и да се што пре конституише заједница српских општина, неопходна за функционисање живота људи на северу Косова – рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре у Београду.
На питање новинара да ли ће 9. фебруара бити речи и о питању имовине, Дачић је казао да до сада то питање није било предмет разговора, и истакао да та тема мора да буде дефинисана у будућим рундама дијалога.

– Та тема мора да се дефинише. Неко ко је, на пример, признао Косово, сматра да је сва имовина тамо власништво Косова. Али ту постоје и неке обавезе. Зашто је Србија отплатила пола милијарде евра кредита за Косово у протеклих 10-15 година? Што нису они плаћали кредите?!... Ако се иде логиком да је све на Косову косовско, онда је и дуг косовски – истакао је Дачић.

Он је додао да „није то тако једноставно и да се то што они предлажу нигде у свету не дешава, осим кад дође нека револуција па дође до национализације фабрика и предузећа”.

– Питање власништва је најважније у западном политичком систему. Ми овде имамо државно, приватно и црквено власништво – рекао је Дачић, и додао да о свему тога треба да се води дијалог, и то не само политички већ превасходно економски.

    В. Ђуричић
 

О пресуди МСП

Министар је оценио да је немогуће предвидети пресуду Међународног суда правде поводом међусобних оптужби Србије и Хрватске за геноцид, али је изразио уверење да ће тај суд заиста бити „суд правде”. Пресуда, која треба да буде изречена 3. фебруара, означиће, по његовим речима, крај процеса који траје већ 15-20 година и представљаће прилику да се то питање остави у прошлости и да се две земље окрену будућности.
– Пошто с хрватске стране није било политичке воље да се тужбе заједнички повуку, процес пред МСП-ом у Хагу био је једино решење, и на ту пресуду не постоји право жалбе – рекао је он.
Поновивши да Србија осуђује ратне злочине, Дачић је нагласио да „сви треба да наставе процесуирање свих оптужених за ратне злочине”.

Дахлану српско држављанство

Дачић је потврдио да је саветник саудијског престолонаследника и главни ривал палестинског лидера Махмуда Абаса Мухамед Дахлан добио држављанство Србије због, како је рекао, свог ангажовања на успостављању добрих односа између Абу Дабија и Београда. Лондонски дневник „Гардијан” је у петак известио, позивајући се на извештај Балканске истраживачке мреже (БИРН), да је Србија дала држављанство Дахлану, које он, наводно, планира да искористи за почетак политичке борбе против Абаса.

На питање новинара да ли је Дахлан добио држављанство из политичких и економских или хуманитарних разлога, Дачић је напоменуо да „питање пасоша и држављанства не спада у делокруг рада Министарства спољних послова” и да мишљење МСП-а може бити тражено, а не мора.
– Имајући у виду да је Дахлан био ангажован на успостављању добрих односа између УАЕ и Србије, не верујем да то може било коме трећем послати било какав лош сигнал осим да ми желимо што боље односе с УАЕ – рекао је Дачић.  Он је навео да се с Дахланом, приликом његових посета Београду, разговарало о односима с УАЕ, а не о унутрашњих питањима Палестине.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести