Дачић: Нема било какве трговине са ЕУ због рокова

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић каже да са наше стране нема било какве трговине због неких рокова у вези са ЕУ, а да ће се тешко променити став земаља чланица ЕУ које су признале Косово, јер оне бране политику коју су водиле деведесетих година.
Ivica Dačić foto. rts.rs/skrinšot
Фото: rts.rs

"Једнострано проглашење независности је крај једне такве политике. То је њихова самоодбрана, али их страшно нервира јер процес није завршен. Они мисле да је немогуце да проценат држава које признају Косово падне испод 100", рекао је Дачић гостујући на РТС-у, напомињући да је за нас важно да одржавамо број земаља које нису признале Косово.

Када је реч о ЕУ и чињеници да пет земаља није признало једнострано проглашену независности Косова, шеф српске дипломатије истиче и да је само једна земља у питању - нема концензуса."Зато се Косово у свим документима ЕУ обележава асиметричо", подсетио је Дачић.Према његовим речима, постоје неки оквирни рокови за цланство у ЕУ и да је "нека оквирна година 2025". 

"Нема са наше стране било какве трговине због неких рокова. Не може се са нама тако разговарати о виталној теми као што је Косово. За њих це бити све тежа, а велики број земаља размишља о својим одлукама и оцекујемо да један број земаља повуце признање", напомиње Дачић. 

Он истиче да се, без обзира на величину земаља, мере гласови и сви су равноправни по капацитету гласања у међународним организацијама."За нас је важно да одржавамо број земаља које нису признале Косово, а да бисмо одржавали, потребно је да имамо добре билатералне односе и да се посећујемо", рекао је Дачић.

Додаје да је много земаља у које ретко идемо и да би зато требало вецу пажњу посветити тим земљама, као што је Азербејџан, где је сада у посети председник Србије Александар Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести