Дачић: После буџета, с представницима ЕП о међустраначком дијалогу

БЕОГРАД: Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да ће након усвајања буџета у парламенту, разговарати са представницима ЕП о наставку међустраначког дијалога, који ће највероватније бити настављен почетком следеће године.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Морамо видети формат састанка, па одлучити шта даље. Ако ће тема бити прелазна влада, то је немогуће”, рекао је Дачић на ТВ Хепи, а наводи се у саопштењу.

Додао је да сада и Европски парламент, због корона вируса, ради онлајн и да су се у том смислу договорили да ће се обавити разговори након усвајања буџета, како би се видело ко су представници ЕП који ће учествовати у дијалогу, када ће тачно почети, а сигурно ће, каже, то бити почетком следеће године.

Он је подсетио да је између бивше председнице парламента Маје Гојковић и европског званичника Дејвида Мекалистера договорено да ЕП помогне у међустраначком дијалогу и да се друга фаза обавља након парламентарних избора, до одржавања следећих.

"Тај договор остаје, али нико не очекује и није очекивао да ће тај дијалог бити настављен у ових месец дана, од како смо кренули да радимо. Скупштина остаје при договору који је раније постигнут. Дијалог ће бити настављен, у међувремену су се услови променили, сада треба разговарати и о формату, јер неке странке нису у парламенту", рекао је Дачић.

По питању Етичког кодекса посланика, што, како каже, Греко узима као минус, јер није урађен у претходном скупштинском сазиву, Дачић је рекао да ће Административни одбор наставити рад на писању Кодекса, којим ће бити регулисано понашање посланика у парламенту и ван њега.

"За координацију израде Кодекса задужен је шеф посланика СНС Александар Мартиновић, који је потврдио да тај посао неће почети од нуле, већ ће се разматрати неколко верзија нацрта које су састављене у претходним сазивима”, рекао је Дачић.

Он је навео да није договорен рок у којем ће Кодекс бити завршен, али да је план да он свакако буде усвојен током следеће године, како би нови парламент, који ће вероватно бити изабран 2022, од почетка радио у складу са новим правилима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести