Дачић: Потписивање документа о побољшању изборних услова од недеље

БЕОГРАД: Чланови Радне групе за међустраначки дијалог без странаца постигли су начелни договор о завршном документу о побољшању изборних услова, а потписивање се очекује следеће недеље, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.
d
Фото: Tanjug

Ово данас је био завршни састанак. Ми смо данас завршили расправу, остаје да тим који води Дејан Ђурђевић из Владе Србије преточи у папир додатне предлоге које смо чули и које је прихватио председник Александар Вучић, рекао је Дачић новинарима.

Дачић је оценио да су сви учесници дијалога задовољни, можда, како је рекао, не у потпуности.

Велико је задовољство што је власт показала жељу за компромисом и имплементираћемо све што смо договорили, да сутра сви можемо да кажемо да је дијалог дао резултате и да нико не сме да користи ове теме за бацање љаге на Србију, рекао је Дачић.

Он је додао да су сви на састанку рекли да ће потписати документ, наводећи да ће се то догодити следеће недеље.

Странке до понедељка да доставе предлоге за медије

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић још једном је позвао све опозиционе странке да му до понедељка пошаљу предлоге за чланове Привременог надзорног тела за праћење медија у изборној кампањи.

Влада Србије је недавно донела одлуку о формирању тог тела које је настало као резултат договора на међустраначком дијалогу у присуству европарламентараца.

Ја још нисам добио ниједан предлог, а јуче је истекао рок. Продужио сам га до понедељка. Ту нема формалних рокова, али жеља је да се што пре то тело формира, рекао је Дачић Танјугу.

Он је подсетио да, у складу са договором, странке њему, као председнику Скупштине Србије, шаљу предлоге за чланове тог тела.

Такав је договор на међустраначком дијалогу да председник скупштине у договору са европарламентарцима предлаже чланове Надзорног одбора из редова опозиције, рекао је Дачић.

На питање када ће се изменити Закон о народним посланицима како би се састав РИК-а проширио са члановима из редова опозиције, Дачић је казао да ће се то догодити у најскорије време и да је неопходна барем краткотрајна јавна расправа.

Обрадовић: Не потписујемо док не видимо завршни документ

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да тај покрет неће потписати завршни документ о побољшању изборних услова док не виде његову завршну верзију.

Демантујем председника Скупштине Србије ивицу Дачића, Двери нису рекле да ће потписати завршни документ док не видимо завршну верзију и док Председништво не донесе такву одлуку, рекао је Обрадовић новинарима.

Он је подсетио да су Двери тражиле да седам водећих медија достави медија планове у којима би се повећало учешће опозиције у медијима, као и формирање надзрног тела за праћење избора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести