Дачић: Позваћу и Вучића на дијалог

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће данас заказати разговоре са политичким странкама које желе да учествују у међустранацком дијалогу, али без међународних посредника и најавио да ће на те разговоре позвати и председника Србије и СНС Александра Вучића.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је рекао да ће данас одредити тачан датум дијалога и да очекује да ће разговори почети у наредних десетак дана.

Он је подсетио да су се, између осталих, ДСС, СПАС, Доста је било и Српска радикална странка изјасниле да не желе да учествују у дијалогу са европским посредницима.

"Моја обавеза као председника парламента је да саслушам и разговарам и са тим политичким странкама. Позивам све политичке странке без обзира да ли учествују у једном или другом формату да припреме своје политичке платформе", рекао је Дачић новинарима у парламенту.

Он је навео да у оба дијалога треба да се дође до најприхватљивијих решења која би омогућила да на изборима сви учествују.

Сматра да је тешко постићи општи консензус, али да треба ићи ка одрживим решењима, а поручио је и да не треба да очекивати да ће Европски парламент неког натерати да прихвати неке услове.

Дачић је истакао да од опозиције која себе назива "једином", а чији су део Драган Ђилас и Вук Јеремић, није добио платформу, али да је групација око Бориса Тадића доставила.

Дачић је још једном указао да дијалог води Скупштина Србије, а да ЕП помаже у дијалогу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести