Дачић позвао Коморска острва да преиспитају одлуку о Косову

МОРОНИ:  Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас руководство Коморских острва да преиспита одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, донету 2009. године.
dacic
Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Дачић, који борави на Коморским острвима, истакао је да је та одлука супротна принципима за које се Коморе боре када је и њихов територијални интегритет у питању, а да Србију и ту острвску државу вежу пријатељски односи из времена бивше Југославије и председника Тита.

"Ми који имамо сличне проблеме, треба једни друге да подржавамо. У том смислу, хтели бисмо да замолимо владу, председника, кабинет министра, да повуку признање, јер Косово је као Каталонија и ми се залажемо за дијалог наравно, али смо против једностраних аката", рекао је Дачић.Србија је пријатељ Комора, нагласио је Дачић и додао да она подржава територијални интегритет Коморских острва. 

Указао је да наша земља има сличне проблеме са својим територијалним интегритетом, јер је, како је подсетио, дошло до једностраног сепаратизма, сецесије, једног дела њене територије, "који су подржале неке западне земље које имају двоструке стандарде када је у питању ваш регион"."У том смислу, замолио сам свог колегу да Коморе преиспитају одлуку о прихватању независности Косова, која је донета 2009. године. А и желео бих да истакнем да је у наш највећи фудбалски клуб Црвену Звезду дошао један од најбољих играча, управо са Комора - Бен", рекао је Дачић.

Југославија и Тито подржавали су борбу Коморе за независност, подсећа Дачић и додаје да је Југославија одмах након стицања независности тих острва успоставила дипломатске односе 1976. године."Ми смо гласали такође за све резолуције у Генералној скупштини УН које се тичу територијалног интегритета Комора и то ћемо радити и даље, а желимо развој свеукупне сарадње у свим областима", рекао је Дачић.

Каже и да је разговарао о потписивању споразума о пријатељству између наше две земље, као и о споразумима о економској, културној, просветној сарадњи, те о међусобном укидању виза, развоју туризма и да очекује посету свог колеге Србији, као и састанак два председника.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести