Дачић: Србија ће и даље бити искрен партнер Мисији ОЕБС

БЕОГРАД: Србија придаје велику важност Организацији за европску безбедност и сарадњу, која је један од ретких формата за заједничко суочавање са широким спектром постојећих и нових безбедносних изазова, казао је вечерас шеф српске дипломатије ивица Дачић.
Ivica Daćić na Bezbednosnom forumu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Он је обраћајући се на годишњем пријему Мисије ОЕБС у Србији казао и да је упркос извесним поделама и неповерењу које тренутно влада међу неким државама учесницама, ОЕБС и даље форум који омогућава да се све оне окупе за истим столом и да равноправно дискутују о горућим питањима.

"Наша земља, као један од кључних фактора безбедности, дугорочне стабилности и економског развоја у региону, показала је ову приврженост ОЕБС-у и председавањем којим смо успешно предводили Организацију током 2015. године", навео је Дачић додајући да од свих 57 држава учесница једино Србија на својој територији има две мисије ОЕБС - Мисију ОЕБС на Косову и Мисију ОЕБС у Србији.

Он је истакао да је Србија веома задовољна сарадњом са Мисијом ОЕБС, коју остварује кроз пружање техничке помоћи и експертизе.

"Сматрамо да је подршка коју ово присуство Организације пружа нашим органима и институцијама изузетно значајна. С тим у вези, посебно бих нагласио подршку Мисије процесу израде Медијске стратегије, процесима реформе правосуђа, унутрашњих послова и унапређења изборног процеса", навео је министар.

Он је поменуо да је у сусрет предстојећим изборима у Србији, а у циљу праћења примене препорука и унапређења изборног процеса, Влада Србије 29. августа донела одлуку о оснивању Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, којом председава потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Та радна група, додао је, разматра области које је могуће унапредити у кратком року како би грађани имали још бољи изборни процес.

Оценио је да је Влада Србије доста урадила током претходног периода, посебно у погледу уређења бирачког списка, наводећи да је 26. септембра, усвојено десет закључака Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, а којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.

Предстојећи Министарски састанак ОЕБС у Братислави, Дачић види као прилику да се државе учеснице Организације још једном окупе на високом нивоу, да размотре сва актуелна питања и донесу одлуке које ће трасирати пут Организације за наредни период, те поручује да Србија остаје посвећена вредностима и циљевима које заступа ОЕБС и да ће наставити да буде поуздан партнер у изазовима који су пред нама.

"У том смислу, Србија ће бити искрен партнер Мисији ОЕБС у Србији, који ће, као и до сада, пружати подршку и помоћ", поручио је Дачић, а амбасадору Андреа Орицију, шефу Мисије у Србији, захвалио је на досадашњој сарадњи, ентузијазму и посвећености у раду уз оцену да је значајно допринео успеху Мисије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести