Дачић: Шта Приштина слави и шта су урадили за 11 година?

БЕОГРАД: После 11 година од једнострано проглашене независности Косова, јасно је да је пројекат Приштине доживео потпуни пораз, јер без договора с Београдом нема решења тог питања и то је највећи допринос српске политике који смо дали у протеклом периоду, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
dacic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Дачић је истакао да не зна шта Приштина данас слави и упитао шта су они урадили за 11 година. 

Јесу ли постали чланови УН, ОЕБС-а и других међународних организација, Савета Европе, Унеска, Интерпола? Колико им времена треба за тако нешто? Тај пројекат је осуђен на неуспех, зато је решење само у дијалог, нагласио је Дачић.

Он је, на промоцији 13 држава које су повукле признање Косова “Србија се чува дипломатијом”, указао да је важно што је тема Косова и Метохије враћена на дневни ред важних светских форума и да је данас ситуција таква да се без компромиса не може доћи до трајног решења.

Велика заслуга припада и земљама које су повукле признање, јер много је теже разговарати са земљама које су већ донеле одлуку о признању, рекао је Дачић.

Подсетио је да су за време власти “која сада протестује”, Бориса Тадића и Вука Јеремића, 84 земље признале Косово, а да је, од када је он минситар спољних послова, девет земаља признало, а 13 повукло признање.

Али, то није довољно и ми ћемо са политиком повлавчења признања наставити, поручио је Дачић, који је и председник СПС.


Трампова администрација се залаже за компромис

Став америчке администрације по питању КиМ је сада промењен, док су раније администрације од Србије тражиле признање независности Косова, Трампова се залаже за компромис између Београда и Приштине, изјавио шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Шта је овде тенденција? Договорите се, направите компромис и онда међусобно да се признате. Сада је промењена прича, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара у вези с писмом које је амерички председник Доналд Трамп упутио Приштини.

У сваком случају, каже Дачић, Србија жели трајно решење, компромисно, али неће дозволити да буде понижавана и да државни интереси буду угрожени.


Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

На изложби “Србија се чува дипломатијом”, коју је организовала СПС, су фотографије земаља које су повукле признање Косова, с најважнијим информацијама.

Земље које су повукле признање су Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурдуни, Либерија, Папау Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Унија комора, Соломонска оствра, Република Палау и Мадагаскар.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести