Дачић: Стратешко опредељење Србије ЕУ интеграције, заслужујемо напредак

БЕЧ: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Бечу да су стратешко опредељење Србије европске интеграције, као и да заслужује напредак, а поводом европског предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине рекао да је предуслов даље имплементације формирање ЗСО.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским министром за европске и међународне послове Александером Шаленбергом рекао да Србија очекује да се Заједница српских општина формира, али је изразио бојазан да Приштина неће реализовати преузете обавезе. 

Дачић је подсетио да је Бриселски споразум потписан још пре 10 година и да је у њему стајала обавеза формирања ЗСО, али да то до данас није спроведено.

Истакао је да је председник Србије Александар Вучић учинио велико напор у нормализацији односа Београда и Приштине, али да је уз то успео да сачува националне и државне интересе Србије.

"Предуслов за било какву даљу имплементацију европског предлога је формирање ЗСО" , рекао је Дачић и додао да је Србија сагласна да имплементира европски предлог до црвених линија које су јасно речене, а то је да нема признавања тзв. Косова и нема столице у УН. 

Српски министар дипломатије нагласио је да очекује да ће ЕУ умети да цени конструктивност Србије и да отвори нова поглавља у преговорима са Србијом.

"Србија заслужује напредак у ЕУ интеграцијама и отварање кластера. Ако неће сада а када ће", рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али је додао да Србија не уводи санкције Русији због својих интереса који су између осталог и заштита суверенитета и територијалног интегритета. 

"Тачно је да Србија није увела санкције Русији, али је тачно и да је обим спољнотрговинске размене Србије и Русије смањен, док је у неким западним земљама које су и увеле санкције Русији повећан", рекао је Дачић.

Претходно је његов аустријски колега Шалемберг рекао да од Србије као кандидата за ЕУ Аустрија очекује да усагласи спољну политику са земљама ЕУ по питању санкција Русији.

Аустријски министар је објашњавајући разлику између ситуације на КиМ и у Украјини изнео тврдњу да је на КиМ деведесетих било геноцида. 

На то је Дачић упитао како је то могуће када се говори о Албанцима и навео пример Приштине где је пре деведестих живело, како је рекао, 40.000 Срба, а сада их је "свега стотинак". 

"Какав је то геноцид, када нас који смо наводно вршили геноцид има мање у односу на оне којих има 10 пута више", упитао је Дачић и подсетио на неке историјске чињенице, па и то, како је рекао, да су они који су са "исламском заставом дошли до Беча прешли преко Косова и борили се са Србима".

Упркос разликама у појединим ставовима, министри су се сложили да је сарадња две земље на веома високом нивоу, а аустријски званичник је истакао да је Беч по броју становника "четврти српски град". 

Истакли су добру привредну сарадњу и да је Аустрија трећи највећу инвеститор у Србији.

Пре састанка са Шаленбергом, Дачић се срео и разговарао са  председником Парламемта Аустрије Волфгангом Соботком као и са генералном секретарком ОЕБС-а  Хелгом Шмит. 

Србија и Аустрија следеће године обележиће век и по билатералних односа, који су успостављени 1874. године, те су се министри сагласили да би тај јубилеј требало заједнички обележити.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести