Дачић: Три пута преговори у Београду, талибани долазили с фронта

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су талибани долазили директно са фронта на мировне преговоре са авганистанским властима који су три пута одржани у Београду, као и да су ти преговори били тајни за јавност, али не и за међународну заједницу.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је за "Блиц" навео да су преговори вођени у државној дипломатској вили Министарства спољних послова, као и да је дан после једног таквог штанка долазио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у посету и да су на фотељама откривене честице барута.

У таквим ситуацијама увек се врши контрадиверзиони преглед, а полицијски пас за откривање експлозива нањушио је нешто око једне фотеље, па су открили да ту постоје неке барутне честице или честице од експлозива, рекао је Дачић.

Како је навео, до преговора у Београду је дошло након што се Авганистански савет за мир обратио невладиној организацији Ист-Вест Бриџу (Мост између Истока и Запада) који води Јован Ковачић.

Питали су нас да ли бисмо хтели да то логистички подржимо, хтели су да преговарају баш код нас, јер ми нисмо ни на Истоку ни на Западу. Једино што су тражили било је да се гарантује дискреција, односно да се ништа о преговорима не објављује, рекао је Дачић.

Додао је да је то испоштовано и да су у Београду, уз дозволу председника Александра Вучића, три пута организовани преговори талибана и руководства у Кабулу.

Дачић је рекао да то нису били тајни преговори када је реч о међународној заједници, јер су на њима присуствовали и њихови представници, укључујући и дипломате из западних земаља.

Били су тајни само кад је реч о јавности. Србија се није мешала у преговоре, били смо само домаћини. И све су стране биле задовољне нашом улогом. Касније су ти преговори настављени у другим земљама, објаснио је Дачић.

Он је додао да је у то време наша земља, као домаћин, себи направила "добру причу са Авганистаном" и да су нам захвални и талибани и тадашња власт у Кабулу.

Председник Скупштине Србије је пре два дана рекао да је лично био домаћин делегацији талибана, као и да је на видео вези био тадашњи председник Авганистана, наводећи да је атмосфера била коректна.

Заједничка оцена је да је у то време постигнут напредак, проглашено је примирје, навео је Дачић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести