Дачић:Томислав Николић направио штету кад је отказао папи

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је тврдње да, изношењем у јавност детаља преписке бившег председника Србије са поглаваром Римокатоличке цркве, држави нанео штету.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

"Нисам нанео штету држави објављивањем истине о папиној посети, већ је штету нанео Томислав Николић тако што је прво позвао, па онда отказао посету поглавара Римокатоличке цркве", изјавио је Дачић одговарајући на оптужбе бившег шефа државе.

Николић је претходно, такође за "Новости", навео да је Дачић "начинио по државу штетан, недипломатски потез, износећи у јавност део преписке председника Србије са поглаваром Римокатоличке цркве".

"Ако већ мора да пита Цркву, што је није питао пре него што је упутио позив", каже Дачић за "Новости".

"Овако смо испали неозбиљни. А папа није само верски лидер, већ и шеф државе која није признала Косово и која нам је веома важна у борби за нашу јужну покрајину. Ево ми ћемо допустити да папа оде у Приштину, а не може да дође у Србију. Немојте да се после жалимо ако Ватикан призна Косово", наводи он.

Дачић нагласава да је први човек Ватикана ишао у већину земаља у суседству и да оне нису ништа мање православне од Србије.

"Ишао је у неке од њих на позив шефа државе, а негде на позив патријарха. Ја немам право да позовем папу, али ако га наша држава зове и он одговара да прихвата позив, неодговорно је да се тек онда консултује Црква и отказује посета. Уосталом, ако Црква већ води државу, шта ће нам онда такав председник", додаје он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести