Делави: Биће последица ако се укине Закон о Специјалном суду 

ПРИШТИНА: Америцки амбасадор на Косову Грег Делави изјавио је данас да ће се посланици Скупштине Косова, који су подржали иницијативу о укидању Специјалног суда за ратне злочине, и политичари који су је предводили, и поред тога што то поричу, суочити са последицама уколико таква иницијатива успе.
Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Они то знају, рекли смо им", рекао је Делави, пренео Радио Слободна Европа.Обраћање Делавија у вези са Специјалним судом претходило је данашњем састанку председништва Скупштине Косова, на којем треба да се одреди дневни ред следеће седнице Скупштине.

Захтев посланика о укидању Закона о Специјализованим већима (Специјалном суду за ратне злочине) и даље је на снази.Делави је рекао да је посвећеност Косова будућности под великим ризиком због иницијативе о укидању Закона о Специјализованим већима. 

"Ти захтеви су ужасан пример да сопствени интереси превладавају заједничко добро и интересе Косова као државе", рекао је Делави.Амбасадор је истакао важност Специјалног суда за Косово и додао да ће САД да ураде све како би суд остварио свој мандат.

Делави је нагласио да је Специјални суд задужен за случајеве у вези с правдом за појединачне жртве. "Косово не може да буде држава у којој је некажњивост норма. Прихватање такве реалности значи повратак у еру Милошевића против које су се генерације Косова бориле", закључио је Делави, пренео је Радио Слободна Европа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести