Девети протест у Београду "1 од 5 милиона"

БЕОГРАД: Нови протест "1 од 5 милиона" одражан је вечерас у Београду, а на почетку је прочитано писмо студената ФПН, у којем се тражи оставка министра просвете Младена Шарчевића, због тога што је професоре који су подржали протесте назвао неозбиљним.
1
Фото: FoNet

"Свесни смо да много младих са факултетским дипломама одлази из земље...Одузели сте нам достојанство, оскрнавили сте све оно чему нас професори уче, а ваш министар (Младен) Шарчевић је све те професоре назвао неозбиљним именима и зато тражимо његову оставку", стоји у писму који је прочитао један од организатора Миодраг Симовић.

Студенти ФПН позвли су остале студенте Универзитета у Београду и са осталих универзитета у Србији да им се придруже и да се побуне против власти Александра Вучића.

Професорка Филозофског факултета Марија Богдановић, декан тог факултета током протеста 1996/1997, рекла је да се грађани већ 50 година, од 1968, окупљају на Платоу да као слободни грађани искажу незадовољство стањем у друштву.

"У овом протесту смо заједно, као мислећи људи који хоће да живе у демократски организованом друштву, а не у друштву владавине једног вође, у затвореном друштву", рекла је она.

Додала је да нестручни воде институције, а стручни напуштају земљу.

Окупљенима су се обратили и уметник Марко Шелић Марчело и представница Удружења малинара Сладана Станковић.

Након њиховог обраћања грађани, према најави, са Платоа иду у шетњу Васином улицом, преко Теразија, Краља Милана, Таковске и Светогорске до Македонске и зграде Политике.

Окупљени носе транспаренте са натписима "Ми смо уз народ, не уз садашње и будуће лопове", "Напољу је вучје време", "Доста обећања и лажи, пензионери су гладни, а са разгласа се чују песме "Изађи и бори се", "Барбарина песма". . . 

Протести су почели крајем новембра у Крушевцу због напада на једног од лидера Савеза за Србију Борка Стефановића и двојице активиста, а наставили се сваке суботе у Београду.

Први захтеви били су да се открију убице Оливера Ивановића, затим да РТС-а протестима посвети пет минута у информативним програмима, а затим су проширивани, тражењем оставки, а од опозиције се тражи да изнесе конкретан план шта ће учинит да промене систем у Србији како би грађани бирали не власт, већ сервис грађана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести