Додик: Мржња због које су страдали Срби у НДХ није смањена

БАЊАЛУКА: У Горњем Јеловцу под Козаром први пут је обележен Дан сећања на децу коју су убиле усташе у Независној Држави Хрватској (НДХ), а српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да мржња која је довела до страдања српског народа у НДХ у Другом светском рату данас није смањена.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик сматра да би се у овом тренутку ''све то на неки начин поновило'', када би за то било прилике, као што је то било 1991. године.

Он је истакао да је за њега импресивна количина мржње која и сада постоји, преноси РТРС.

Мишљења је да би готово сваки дан могло би да се обележава неко од страдања српског народа, као и да свако дете треба да зна и да учи до чега је довела политика НДХ - трећину Срба побити, трећину прекрстити и трећину растерати.

Додик је рекао да се не сме дозволити да се изгубе основне вредности, а добије комодитет и поручио да мора да се ради на освештавању о значају Републике Српске "која је настала у крви и слободе коју, за разлику од других народа, српски народ није предавао окупаторима раширених руку".

"Зато је мој апел и овде - окупимо се око Републике Српске, која је једина ''политичка партија'' која вреди. Све је друго карикатура", поручио је Додик.

Оценио је и да колико год су зла усташе нанеле, "толико су српски народ затирали и комунисти".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова до сада установио 31 догађај од републичког значаја, што је, како је навео, условила бурна историја српског народа, поготово у Другом светском рату.

"Сада први пут организовано посвећујемо пажњу деци. Њих 74.642 је убијено. То је оно што знамо. Само три града у Републици Српској имају више становника него што су усташе убиле деце с ових простора", рекао је Милуновић.

Он је најавио да ће и Шушњар код Санског Моста бити уврштен у ове догађаје, јер је ту без испаљеног метка у неколико дана убијено 5.500 Срба, Јевреја и Рома, а значај је, како је нагласио, тиме већи јер се налази у Федерацији БиХ.

Академик Матија Бећковић изјавио је данас да је једина српска географија - "јамографија", а памћење једина освета, те да би на тој мапи заувек засветлило име засеока Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора, сведочећи да ни њега није заобишао геноцид.

Парастосу код масовне гробнице у засеоку Мацуре, где је сахрањено 312 убијених из Јеловца и околних села, међу којима 75 деце млађе од 14 година, присуствовали су и други министри у Влади Републике Српске, посланици Народне скупштине Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја.

Међу присутнима били су и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и глумица Биљана Чекић која је глумила "Дару из Јасеновца".

Они су на споменик положили венце и цвеће.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести