Ђурић: ЕУ да буде фер, Курти само суспендовао таксе

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је данас, поводом именовања Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за преговоре Београда и Приштине, рекао да се плаши да би Лајчаку, ако би сада рекао нешто похвално за њега, отежао рад, с обзиром на критике које долазе из Приштине.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Одговарајући на питања новинара на конференцији у Палати Србија, Ђурић је рекао да је именовање Лајчака одлука држава чланица и да би било “претенциозно” да он са своје позиције ту одлуку коментарише.

“Плашим се, ако бих нешто похвално за именовање Лајчака сада рекао, с обзиром на критике које су дошле из Приштине, да бих му отежао рад пошто сам видео да у Приштини свакодневно критикују и нападају Лајчака и пре него што је ступио на дужност”, рекао је Ђурић.

Навео је да он то неће чинити и додао да Србија од ЕУ очекује да буде фер посредник и осигура да све оно што “Приштина годинама уназад није спроводила, а што је постигнутно уз посредовање ЕУ, буде спроведено”.

Курти није укинуо таксе, само их је суспендовао

Ђурић je изјавио да Аљбин Курти није укинуо таксе на робу већ их привремено, орочено, условно суспендовао и истовремено наметнуо механизам који блокира проток роба, људи и капитала.

“То свакако није укидање тарифа”, рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Истакао је да се став Србије није променио и додао да Приштина треба да укине безусловно, једнострано наметнуте антицивилизацијске таксе.

“Оно што се десило није укидање такси већ само привремена, условна, орочена суспензија и онда Приштина замишља да би са Београдом могла да разговара са пиштољем на слепочници тако што би она процењивала да ли Београд преговара на начин који се њима допада, па ако им се не допада како ми преговарамо онда ће да врате таксе. Да ли можете да замислите да се преговори воде озбиљно на тај начин?”, упитао је Ђурић.

Како је рекао, та суспензија уствари није никаква суспензија јер су, додао је, истовремено увели нетарифне баријере којима су такође спречили нормалну циркулацију робе.

Конкретан пример за то је, каже, примена ветеринарских и фитосанитарних сертификата.

“Уместо сертификата који су статусно неутрални и договорени у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ Приштина инсистира од трговаца, а и од државних органа Србије да издају међународне сертификате иако је то директно кршење споразума постигнутих под окриљем ЕУ”, додао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести