Лајчак ће покушати да буде неутралан, разумеће и став Србије

БЕОГРАД: Мирослав Лајчак, именован за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, покушаће да се понаша као неутралан преговарач што иде у прилог Београду, сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, уз објашњење да да под неутралношћу сматра да ће он уважавати и интересе Србије.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Имаће разумевање за нашу позицију, неће бити једностран, што је можда његова кључна карактеристика јер имали смо искуства са људима који су се веома једнострано понашали и подржавали Приштину, наводи Дрецун.

Како каже, не сме се сумњати да Лајчак веома добро познаје ситуацију, да је човек који има довољно енергије, да је предузимљив и да је способан политички преговарач.

Ако је Мирослав Лајчак именован за Специјалног представника ЕУ само да би ЕУ парирала САД и да не буду маргинализовани, онда му неће помоћи ни то што има огромно искуство, нити то што је динамичан и што добро познаје прилике. Ако пак, званичници ЕУ желе да Лајчак покрене неке ствари да ЕУ врати веома активно у игру, онда ћемо ићи другим путем, оцењује Дрецун.

Јер, питање је колика је његова моћ да утиче на кључне људе и органе у ЕУ и да ли ће успети да за разлику од оних који су до сада руководили тим процесом ипак помери ствари са мртве тачке, каже Дрецун, јер, додаје,показало се да је ЕУ пала на испиту своје такозване меке моћи јер није успела да натера Приштину на рационално политичко понашање.

Према мишљењу Дрецуна, Лајчак ЕУ може да врати на прву позицију када су у питању преговори Београда и Приштине у односу на САД, онолико колико то Америка буде дозволила.


Борел: Лајчак ће ми помоћи на покретању дијалога БГ -ПР

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел каже да је сигуран да ће новоименовани Специјални представник ЕУ Миросла Лајчак одрадити ”одличан посао” помажући му у поновном покретању дијалога Београда и Приштине.

Надам се да ће номинација Мирослава Лајчка бити профитиабилна инвестиција, рекао је Борел.

На питање Танјуга када се очекују и који ће то бити први кораци Мирослава Лајчка, Жосеп Борел наглашава да је Специјални представник именован ”јутрос и да ће одмах почети да ради”.

Проблеми који сада постоје око путовања ће сигурно успорити тренутне напоре, али сигуран сам да ће он бити способан да помогне у поновном покретнају дијалога Београд и Приштине, каже Борел.

Он додаје да има пуно поврење у то да ће му Миросла Лајчак помоћи и у посвећивању неопходне пажње дијалогу Београда и Приштине.

На почетку мог мандата сам рекао да је то један од мојих приоритета и ствари где би ми морали да се поправимо. Можда нисмо решли израелско- палестински проблем, али требало би да будемо у стању да решимо проблем у нашем неопсредном суседству, каже Борел.

На питање Танјуга да ли очекује брз наставак дијалога Београда и Приштине након укидања тарифа, а колико увођење рецироцитених мера може да одмогне том процесу, Жосеп Борел одговара да је уклањање тарифа ”добра вест која ће да помогне”.


Сада свим овим руководи Вашингтон, направили су неке помаке, извршили притиске да се прекомпонује унутрашња политичка сцена у Приштини да би ослободили тај простор за укидање такси. Урадили су нешто што ЕУ није била спремна, нити способна да уради, каже.

Дрецун додаје да је Вашингтон запретио Приштини санкцијама ако се не понаша онако како се од ње очекује.

Како каже, САД је убрзо почела и практично да спроводи то чиме су претили, а то је превасходно утицалу на унутрашњу политичку сцену у Приштини.

Дрецун наглашава и да се не треба заборавити да Вашингтон стално истиче да треба створити услове да се дође до наставка разговора и да су они управо на том плану ангажовани, односно да ће искористити моћ да две стране дођу за сто, да неће наметати решење, а да ако дође до наставка преговора, онда ЕУ треба да буде та која ће опет руководити самим разговорима.

САД не желе да изгурају у потпуности ЕУ, али стављају до знања да су они ти који воде игру и да једини имају моћ да помакну ствари са мртве тачке, закључује Дрецун.

Лајчак: Радићу на дијалогу Београдриштина, очекујем сарадњу свих 

БРИСЕЛ: Мирослав Лајчак је поводом именовања на дужност Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Притине поручио је да очекује сарадњу са представнцима Србије, Косова, ЕУ, али и САД.

”Почаствован сам што ми је поверен овако важан задатак. Очекујем рад са представницима Србије и Косова, са шефовима ЕУ делегација као и блиску сарадању са САД”, написао је Лајчак на свом Твитер налогу.

Нови Специјални представник ЕУ додаје да је дуго радио ”са и на Западном Балкану.”

”Западни Балкан је увек близу мог срца”, поручује Лајчак.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести