Епархија најављује киривичну тужбу због злоупотребе храма

ГРАЧАНИЦА:  Епархија рашко призренска најавила је да ће размотрити могућност подношења кривичне тужбе за нарушавање верских и националних односа и злоупотребу културно-историјских објеката за, како наводи, профане активности које вређају здрав разум сваког цивилизованог човека.
eparhija-prizren.com/printskrin
Фото: eparhija-prizren.com/принтскрин

Епархија је у саопштењу изразила оштар протест због видео снимка певачице албанског порекла Албане Азизи на темељима храма Св. Николе у Новом Брду, "уз дубоко згражавање над овим нецивилизованим начином понашања".

Епархија указује да је простор тврђаве Новог брда и њена околина по косовским законима Специјална заштићена зона (СЗЗ) и све активности на овом простору законски су регулисане постојећим законом о СЗЗ.

Они истичу да за снимање овог спота није тражена дозвола ни општине ни Српске православне цркве, што је санкционисано тим Законом, као и снимање спотова који вређају верска и национална осећања националних заједница на Косову и Метохији.

У саопштењу се оцењује и да приштинске институције нису адекватно заштитиле ову локацију и да не умеју или неће да брину о културној баштини.

Епархија указује на континуирану злоупотребу локације Св. Николе наводећи неовлаштене радове на храму, служење римокатоличке мисе до овог, како наводе, скаредног и неукусног спота, који је снимљен на темељима под којима се налази више гробова свештеника, монаха и верника.

Епархија Рашко-призренска наводи и да ће ово питање што хитније покренути на Савету за Специјалне заштићене зоне.

"Од међународних представника, којима ћемо се посебно писмено обратити и представника косовских институција очекујемо ни мање ни више од поштовања постојећих закона", наводи епархија и најављује да ће тражити забрану приступа овој локацији неовлашћеним лицима без дозволе и ограђивање објекта имајући у виду да је овај древни храм "постао полигон иживљавања над верском и културном баштином СПЦ на Косову и Метохији".

У споту, који РТК емитује у ударним терминима, Албана Азизи обнажена са још неколико девојака обучених у албанску ношњу промовише своју нову песму, а спот је снимила у Храму Светог Николе у Новом Брду.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести