Ескобар: Очекујем финализацију анекса за спровођење Споразума о нормализацији

ОХРИД: Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је данас у Охриду да очекује финализацију анекса за спровођење Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.
2
Фото: TANJUG/ ZORAN STANIĆ

"Нисмо фокусирани на потписивање, већ на финализацију споразума", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је истакао да две стране не могу да бирају шта ће да спроведу, а шта не из овог споразума.

У случају да се Београд и Приштина не договоре, то не би био корак даље ка евроатлантским интеграцијама, рекао је Ескобар

Ескобар је истакао да је састанак у Охриду историјска прилика, не само за Београд и Приштину, већ и за цео регион.

Председник Србије Александар Вучић започео је истински национални разговор о томе како ће изгледати будући однос Београда и Приштине, нагласио је Ескобар.

Поводом формирања Заједнице општина са српском већином на Косову и Метохији, Ескобар је рекао да је мала вероватноћа да ће она икада бити трансформисана у Републику Српску, српски ентитет у Босни и Херцеговини.

Ескобар је подсетио да је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак дао 16 модела сличних аранжмана унутар ЕУ који нису утицали на функционалност или уставност тих земаља.

 ЗСО ће бити дефинисана својим овлашћењима, биће дефинисана статутом, а функционисаће у складу са Уставом тзв. Косова, казао је Ескобар.

Према његовим речима, једна од најважнијих ствари до којих би Заједница довела јесте да створи везе између српског становништва које се повремено осећа изоловано, маргинализовано, и владе у Приштини.

И, заправо говоримо о комуналним услугама, а не о извршним функцијама, говоримо о пружању услуга људима на њиховом језику, дакле, Заједница би преузела услуге које им тренутно обезбеђује Београд, навео је Ескобар.

Он је рекао да би САД и ЕУ желеле да косметски Срби учествују на локалним изборима који су заказани за април.

 "Мислим да су забринути како ће изгледати њихово представљање, али се надам да бисмо након данашњих састанака могли да обновимо дискусију са њима о учешћу на предстојећим изборима", истакао је Ескобар.

 Ескобар као посматрач учествује на састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, којима посредују високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести