ЕУ: Фер и демократски избори важни за наставак реформи

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархеји каже да су Србији неопходни фер и демократски избори како би држава, између осталог, могла да настави рад на реформским процесима.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
”Слободини и фер избори су неопходни Србији, тренутној власти и председнику. У супротном биће тешко наставити реформе без легитимних резултата избора”, оценио је Вархеји.
 
Одговарајући на питања известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика и шефице Делегације за односе са Србијом Тање Фајон о условима за одржавње избора у Србији, комесар Вархеји је нагласио и важност присуства међународних посматрача.
 
”Не знам како ће то бити могуће организовати у времену корона вируса. Европска комисија даје подршку и учиниће све да помогне да посматрачи буду распоређени”, каже Вархеји.
 
Он додаје да је ”у интересу свих” да међународни подматрачи буду на терену током избора у Србији заказаних за 21. јун.
 
Претходно је шефица Делегације ЕП за Србију Тања Фајон изразила забринутост око могућности распоређивања међународних посматрача на изборима у Србији због пандемије и ограничених могућности путовања.
 
Она је нагласила да ће посматрачи Европског парламента са партнерима из других посматрачких мисија размотрити ситуацију, како би видели да ли ће ограничења због КОВИД19 омогућити њихово распоређивање у Србији у циљу оцењивања општих улова за спровођење избора у јуну.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести