ЕУ: Нема времена за губљење, дијалог се мора наставити

БРИСЕЛ:  ЕУ је спремна да се што је пре могуће настави дијалог о свеобухватном правно обавезујућем споразуму у дијалогу Београда и Приштине и у том се циљу паралелно ради и на укидању такси и на наставку дијалога, сазнаје Танјуг у Бриселу.

"ЕУ паралелно ради на како питању такси тако и на спремности да се што пре настави рад на правнообавезујућем споразуму. Моментум постоји, важна је политичка воља са обе стране", наводе европски дипломатски извори за Танјуг.

У Бриселу напомињу да су у току контакти и са Београдом и са Приштином. И док у из ЕУ поручују да су свесни да приштинске таксе на робу из Србије лимитирају наставак дијалога, за сада нема одговора на питање Тањуга да ли Брисел види и једнострано усвајање статута Трепче као могући нови "камен спотицања" у циљу наставка дијалога две стране. 

Приштинска страна је још пре две године одбацили могућност да се о конфискацији рударско-металуршког и хемијског комбината Трепча, који су они прогласили "косовском имовином", разговара у оквиру дијалога у Бриселу, тврдећи да је то "готова ствар". 

У ЕУ наглашавају да су они као посредници у дијалогу "спремни да раде онолико брзо колико се Београд и Приштина договоре", али и да "погурају" актере како би поново сели за сто. 

"У разаговору са председником Хашимом Тачијем поновила сам да таксе морају да буду повучене како би дијалог био настављен што пре . Нормализација односа је од кључног значаја са Косово, Србију, Западни Балкан и ЕУ. Нема више времена за губљење", поручила је 1. фебруара шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан, који је директно укључен у разговоре о укадању приштинских такси на робу из централне Србије, каже да се нада "обнови позитивне динамике и поновном покретању дијалога Београда и Приштине". 

И Федерика Могерини и Јоханес Хан сматрају да још има времена да се искористи "моментум" и да дође постизања правнообавезујућег споразума између Београда и Приштине током мадата ове Комисији, који истиче у новембру ове године. 

И док, званично, у ЕУ кажу да још немају конкретан датум за могући наставак дијалога Београда и Приштине, незванично се наводи да је Брисел спреман да организије састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија у данима који следе.

Мунгос
04.02.2019 • 16:47
Таксе, какве таксе? Ваљда мора да се расфромира војска Косова. Чуди ме да нико из владе Србије не потенцира то питање већ само таксе. Или се неко већ договорио шта ће да буде или да деле оно што је наше.
EUR/RSD 117.5388
Најновије вести