Фајон: Могући нови разговори о изборима

БЕОГРАД: Председница Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији (ЕУ) Тања Фајон најавила је данас могућност да почетком године буде одржана још једна рунда међустраначког дијалога власти и опозиције о изборним условима.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

"Остајемо спремни да у сваком тренутку обезбедимо додатну подршку народу Србије. Можда се вратимо крајем јануара или почетком фебруара да проценимо темпо спровођења Закључака и 17 обавеза, усаглашених током три рунде дијалога", изјавила је Фајон за лист "Данас".

Она је рекла да посредници Европског парламента остављају посматрачкој мисији ОЕБС/ОДИХР и другим међународним посматрачима "коначну оцену о напретку у испуњавању обавеза на унапређењу услова за одржавање парламентарних избора".

Фајон подсећа на спремност европарламентараца да се посвете и другој фази дијалога која би се фокусирала на "унапређење политичког дијалога и парламентарне културе у Скупштини, што је суштински услов за напредак Србије ка чланству у ЕУ".

"Запањена сам сваки пут када посетим Београд ниским нивоом политичке културе - дијалог и узајамно разумевање замењени су говором мржње,д езинформацијама и застрашивањем. На основу праћења друштвених и онлајн медија стиче се утисак да је у току мали 'рат'", оценила је Фајон.

Она каже да је "забрињава чињеница" што до изборне кампање има још само неколико месеци, а "негтивна реторика је у ризичној ескалацији".

Фајон је у разговору за "Данас" позвала "све одговорне политичаре да се уздрже од вербалних напада, застрашивања, лажних вети и говора мржње", нагласивши да "исто важи и за медије".

"Посао нас у ЕП је да побољшамо изборне услове и окружење, укључујући позивање на одговорност за понашање и стандарде политичког понашања и да подржимо Србију на путу ка ЕУ, па очекујем да сви заједно преузмемо ту одговорност, зарад грађана Србије", рекла је Фајон за "Данас".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести