Гаши: Тачи неће моћи да избегне Хаг, ако добије позив 

ПРИШТИНА: Косовски адвокат Тома Гаши је изјавио да председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, неће моћи да избегне Специјални суд у Хагу, ако добије позив. 
Hasim Taci
Фото: Tanjug

Гаши је гостујући на РТВ Дукађини рекао да је Тачи раније рекао да ће се, ако буде позван, одазвати Специјалном суду.

“Сви знамо да у Специјалном суду нико нема имунитет. Међутим, Тачи не може добровољно да се одазове Специјалном суду, ако га тај суд није позвао", рекао је Гаши и додао да "ако Тачи буде мета Специјалног суда, добиће позив и он то не може избећи".

Лидер опозиционог Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је у посту на свом фесјбук профилу позвао Тачија да оде у Хаг и суочи се са Специјалним судом.

У веома опширном посту, Курти сматра да би Тачи требало да оде у Хаг и да својим речима, аргументовано и са чињеницама одбрани, како каже, ослободилачку борбу припадника тзв. ОВК, Албанаца и да објасни косовску историју.

Лидер Самоопредељења сматра да би Тачи требало да се придружи десеторици командантана и припадика тзв. ОВК, који су већ добили позиве оог суда.

Он је Тачија оптужио да је занемарио и издао сва постигнућа и успехе које је Приштина остварила захваљујући "жртвама албанског народа и ОВК, те помоћи међународних пријатеља".

"Затвор није трагедија, а није ни смртоносан. Посебно овај у Хагу то није. Верујем да су вам Рамуш, Фатмир и Батони рекли: има ТВ, добра храна три пута дневно, рекреативне сале и безброј књига у богатој библиотеци. Нема у томе ничег лошег осим чињенице да ћеш имати времена да се суочиш са својом савешћу, коју више година немаш. Иди Хашиме", поручио је Курти.

Он сматра да би Тачи требало да оде и због тога да не би предстао Косово, како каже, "руској геостратегији и тактици Србије".

Курти пише и да се Косово не брани одузимањем севера и да верује, како каже, да Тачи није крив за рат, баш као и свака друга особа која се залаже за слободу.

"Али верујемо да сте криви за лоше ствари које су нам дошле у миру у последње две деценије. Не дозволите да људи пате, не дозволите да Косово плати за ваше грехе. Иди Хашиме", навео је, између осталог Курти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести