Година инвестиционог бума, следи убирање плодова у Кули

Буџет Општине Кула за ову годину износи више од 2,1 милијарде динара, од чега је милијарда намењена развоју и инвестицијама, каже за „Дневник” председник Скупштине општине Кула Велибор Милојичић и наглашава да је Кула је дуги низ година била позната по политичкој нестабилности, међутим већ пет година држи континуитет и СНС има велику већину гласова те се виде и резултати.
kula ivanovic.JPG
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

"Кула је у овој години доживела „инвестициони бум” и након пет година рада, ово нам је година резултата, што вероватно неће бити наредних година, него ћемо „убирати плодове”",каже Милојичић, и додаје да је у плану и изградња пута Бачки Грачац – Крушчић, те пута Сомбор–Сивац до Апатина, затим изградња базена у Кули.

Капиталне инвестиције ове општине, која је солидна и нема никаква дуговања, како наглашава председник Скупштине, јесу три велика пројекта. Први је завршетак канализационе мреже у Кули и Црвенки, у коју је уложено 600 милиона динара, с ПДВ-ом, од тога половина из буyета општине, 150 милиона динара путем конкурса добијених од Управе за капитална улагања АП Војводине и 150 милиона од Министарства заштите животне средине. Крај радова очекује се крајем фебруара. Тај пројекат везан је изградњу централних веза за пречишћавање отпадних вода и тиме су два насељена места у целости покривена канализационом мрежом и те ће све отпадне воде Врбаса бити транспортоване до пречистача у Кули.

Фото: Dnevnik.rs

"Друга велика инвестиција нам је изградња другог објекта Дома здравља, односно специјалистичких служби јер је стари објекат на Телечкој висоравни пропао до те мере да га није било могуће санирати. Пре две године урађен је главни пројекат, којим смо конкурисали код Министарства привреде и за који је Министарство уложило 51 милион динара, а Општина Кула 75 милиона, те је укупна инвестиција 126 милиона динара", напомиње Милојичић, и додаје да ће, осим тога, бити уложено и у нову опрему, а да се завршетак радова очекује крајем ове године. Према његовим речима, осим тога, из буџета Општине покривен је и дуг апотекарске установе од 47 милиона динара јер је дошло до опасности од блокирања рачуна Дома здравља, што би онемогућило исплату плата запосленима, набавку енергената и свеопште функционисање, те је Општина на време решила тај проблем.

Фото: Dnevnik.rs

Хронични, односно акутни проблем ове општине је недостатак лекара и специјалиста, али добијена је сагласност и тренутно је у току запошљавање нових лекара. Упркос томе, све месне заједнице имају лекаре, осим Нове Црвенке, која броји 300 становника и коју лекари посећују два пута недељно.

Трећа капитална инвестиција тиче се спортске хале у Сивцу, која је такође при крају.

"Сивац има мало више од 7.000 становника и у ту халу уложено је 80 милиона динара из буyета Општине јер деца из основних школа, које имају две школске сале, нису имали услове за физичко, односно за бављање било каквим спортоМ. Хала није у оквиру школе, већ је намењена свим становницима, а нарочито спортистима, којих Сивац, упркос томе што је мало место, има много. Имамо у Сивцу и озбиљне кошаркашице, као и рукометни клуб и фудбалере, тако да ће то свима значити", каже Милојичић, и додаје да се завршетак радова очекује већ крајем овог месеца – остало је још да се уреди партер и објекат прикључи на гас и воду.

Управо зато што је спорт доста заступљен у целој општини, која броји 43.000 становника, за спортска удружења се годишње из буџета издвоји 20 милиона динара, што су највећа издвајања, осим манифестација. Сваки клуб у Кули који има више од 50 чланова је обезбеђен новцем из буџета.

Фото: Dnevnik.rs

"Кула је позната по великом броју манифестација, како спортских, тако и других, и све подржавамо из буyета. Најпосећенији је добро познати Републички фестивал аматерских позоришта Србије, који се одржава у јуну и који има традицију дугу 50 година, на шта су сви становници поносни", напомиње Милојичић.

Највећи проблем општине представља незапосленост, међутим, челници локалне самоуправе кажу да ствари и у том погледу иду у бољем правцу.

"„Семе плант” покреће погон у нашој индустријској зони и тренутно завршава први погон, а упослиће и 50 радника. Главна делатност су им саднице и планирају да отворе дорадни центар и велику хладњачу. Осим тога, фирма „Фјорано”, која се бави производњом доњег веша и купаћих костима, такође покреће производњу и упослиће 300 радника, као и „Матео” у Фекетићу, који почиње да ради половином следеће године и правиће горње делове обуће",  напомиње председник Скупштине, и каже да су продајом седам хектара, од укупно 38, колико имају у индустријској зони, инкасирали у буџет општине 420.000 евра, али и да ће те фирме упослити 500 радника до половине следеће године.

Кула је дуги низ година била позната по политичкој нестабилности, међутим већ пет година држи континуитет и СНС има велику већину гласова

По његовим речима, тој ситуацији допринела је и добра инфраструктурна опремљеност зоне, која садржи све неопходне елементе за призводњу, а Управа за капитална улагања је помогла и с осам милиона динара, уложених у јавну расвету.

"Код инвеститора се најбоље продаје „излог”, односно први ред индустријске зоне, коју тренутно не намеравамо да проширујемо јер имамо и мање зоне у Руском Крстуру, Сивцу и још једну мању у Кули, која се простире на шест хектара и добра вест је да инвеститори и даље долазе", каже Милојичић, и додаје да за проширењем тренутно нема потребе.

Продајом седам хектара, од укупно 38, колико имају у индустријској зони, инкасирали су у буyет општине 420.000 евра, а те фирме ће упослити 500 радника до половине следеће године

Као економиста по струци, каже нам да се бавио и порезом од зарада и да ствари иду боље и по становништво Куле, о чему говори и податак да је ове године остварено 30 милиона динара прихода од пореза, у односу на лањских 25 милиона, што даље имплицира да су примања грађана повећана 25 одсто.

Фото: Dnevnik.rs

Предуслови да млади не одлазе

"Не разумем младе људе што одлазе из Куле, када сада млади брачни пар може да оствари две плате од по 40.000 динара, поготово с новим погонима који се отварају, те да живе на своме. Осим тога, нигде није лепше одгајати децу него у мањим срединама, код куће, у своме, где су и баке и деке и не плаћа се стан у подстанарима, али опет имамо одлив младих и надамо се да ће се то у будућности променити", каже Милојичић.

Улагање у школе, бесплатан превоз, стипендије студентима

Општина све више улаже у школе, децу, стипендије и образовање и, по речима председника Скупштине општине Кула, код њих се просветарима плате исплаћују „у дан”. Након рационализације, односно смањења броја кадрова у јавном сектору, општина плаћа 436 радника, колико је и предвиђено, а локална самоуправа улаже у све четири средње и седам основних школа, као и у предшколску установу.

"У Средњу економску школу у Кули уложено је 20 милиона динара, од тога половина из буyета општине, и дограђено је ново крило, на које се чекало пуне две деценије", напомиње Милојичић, и додаје да су им планови за будућност и рационализација енергетике, али да су школе добиле и нове котларнице. Према његовим речима, Кула је међу првима организовала бесплатан превоз ученика, када су их други гледали „испод ока”.

"Студентима с просеком изнад 9,00 исплатили смо стипендије пре другог семестра и све дажбине плаћамо након десет дана до две недеље, упркос валути, да не бисмо имали никаква дуговања", каже Милојичић.

Општину Кула превоз ученика кошта 20 милиона динара годишње, а за свако дете обезбеђена је и бесплатна ужина.

Осим тога, та општина улаже и у четири установе културе, те таквих садржаја не мањка становницима тог зеленог места.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести