Гојковић позвала Шабића да поднесе оставку

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је данас повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића да поднесе оставку на место повереника и крене у кампању за место градоначелника Београда истичући да закон не предвиђа да се заштитници грађана и повереници баве политиком.
maja gojkovic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"Молим вас да дате оставку на место повереника и да данас кренете у кампању за градоначелника Београда, више ће вас поштовати грађани Београда", рекла је Гојковић у Скупштни Србије током расправе о избору заштитника грађана, поводом изјаве Шабића да је за успех опозиције у Београду кључни изборна контрола и јединство.

Она је рекла да је шокирана, да радни дан почиње тако што повереник Шабић даје интервју и прича о политици и кандидовању за градоначелника Београда.
Гојковић, која је дебатовала у скупштинској расправи из посланичке клупе, рекла је и да очекује да ће Парламент данас изабрати новог заштитника грађана и замолила Зорана Пашалића, кандидата на ту функцију, о ком Скупштина расправља, да се као нови заштиник не бави политиком како је то радио његов претходник.

"Молим (Зорана) Пашалића да буде драстично другачији од Саше Јанковића, да се не бави политиком, да његови извештаји буду само у оквиру надлежности које има Заштитник грађана, дефинисане законима и да не дође ни случајно под утицај било којих политичких структура" рекла је Гојковић. 
 Она га је замолила и да омогући да о његовим извештајима и дискутујемо, "а не да овде коментаришемо политичке памфлете шта се свиђа Саши Јанковићу, а шта се не свиђа у држави и који политички потези му се свиђају или не свиђају, пошто је то противно закону".

Истичући да у закону нигде нема да Заштитник грађана води политику, Гојковић је навела да је бивши заштитник грађана "други мандат потпуно посветио пољу политике и на крају није издржао и почео је да води изборну кампању за председника Републике".

"Такви заштитници, повереници као што су Јанковић и Шабић су политичари који одлазе у прошлост Србије и тиме је Србија направила изузетно велики корак", оценила је Гојковић.

Шабић: Притисак на независне институције

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, изјавио је данас, поводом позива председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да поднесе оставку да на то гледа као на притисак на независну институцију.
Шабић је новинарима у парламенту рекао да Гојковић није први пут да  злоупотребљава функцију наводећи да је раније "износила нетачне информације о његовој плати".

Како је рекао не разуме аргументе, а ни о чему се ради и "шта њима у мојим изјавама није јасно". 
"На више питања да ли ћу се кандидовати за градоначелника Београда рекао сам да о томе још нисам размишљао. Сада она боље од мене зна да ли ћу бити кандидат за градоначелника. Изгледа да чита моје мисли и боље зна да ли ћу бити кандидат или не. Не разумем о чему се ради" рекао је Шабић који је раније данас скупштинском одбору за људска и мањинска представио извештај о раду. 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је данас Шабића да поднесе оставку на место повереника и крене у кампању за место градоначелника Београда истичући да закон не предвиђа да се заштитници грађана И повереници баве политиком.
"Молим вас да дате оставку на место повереника и да данас кренете у кампању за градоначелника Београда, више ће вас поштовати грађани Београда", рекла је Гојковић поводом изјаве Шабића да је за успех опозиције у Београду кључни изборна контрола и јединство.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести