Гојковић са председником Кипра

БЕОГРАД:  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Републике Кипра Никосом Анастасијадисем, који борави у званичној посети Републици Србији.
 Maja Gojković sa  Gojković sa Nikosom Anastasijadisem Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Гојковић и Анастасијадис су се сагласили да је традиционално добре односе, засноване на историјској блискости и пријатељству два народа, важно додатно унапредити у бројним областима, саопштено је из Кабинета председнице Народне скупштине.

Гојковић је нагласила да је кипарски народ увек имао разумевања за српски народ, који је кроз историју пролазио кроз многе тешкоће и навела да парламентарци као представници грађана деле осећај искреног пријатељства.

Председница Народне скупштине је захвалила председнику Кипра на доследној и принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и на подршци нашем ставу у вези покушаја тзв. “Косова“ да постане члан међународних организација и институција, подсетивши на тешко стање српских светиња и храмова на Косову и Метохији.

Председник Кипра је нагласио да пријатељство и блиске везе два народа захтевају да сарадња на свим нивоима буде чвршћа и подвукао да ће чешћи контакти и сусрети довести до најбољих резултата.

Анастасијадис је захвалио Србији на подршци коју даје Кипру, на поштовању принципа и права и истакао да ће став те земље по питању Косова и Метохије остати непромењен, те да не постоји могућност да Кипар призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Анастасијадис је указао да његова земља даје подршку и по питању евроинтеграција, указујући да Србија напорно ради на том путу и да је Кипар спреман да подели и помогне својим искуством како би допринео да Србије постане део породице народа ЕУ.

Гојковић је захвалила на активној и континуираној подршци европским интеграцијама и ставу да је Србији место у породици европских народа и истакла да је за Скупштину Србије, која има значајну улогу у овом захтевном процесу, значајно искуство Парламента Кипра.

Гојковић је указала да ће предстојећа посета председника Парламента Кипра Деметриса Силуриса Србији бити добра прилика да се размотре могућности чвршће сарадње у конкретним областима, наводећи да два парламента имају добру сарадњу и на мултилатералном плану у бројним међународним организацијама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести