Гојковић са Тсеретелијем и о процесу дијалога пред изборе

БЕОГРАД:  Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламентарне скупштине ОЕБС Џорџом Тсеретелијем, са којим је разговарала и о процесу дијалога у Србији пред предстојеће изборе.
Maja Gojković i Džordž Tsereteli Foto: Tanjug/video
Фото: Маја Гојковић и Џорџ Тсеретели Фото: Танјуг/видео

Гојковић и Тсеретели, који учествује на 141. заседању Интерпарламентарне уније, који се од 13. до 17. октобра одржава у Београду, разговарали су и о значају дијалога у оквиру београдског заседања ИПУ, као и важности регионалне сарадње.Председница Скупштине Србије је упознала председника ПС ОЕБС са процесом дијалога у Србији у циљу унапређење амбијента одржавања предстојећег изборног процеса, као и унапређења рада парламента, наведено је у саопштењу.

Гојковић је напоменула да има простора да се унапреде механизми рада у парламенту и подсетила да је Скупштина Србије након представљања Извештаја Европске комисије донела низ мера како би побољшала парламентарни рад, што је довело до тога да се део посланика, који су бојкотовали рад највишег законодавног тела, врати на заседања парламента.

Гојковић је нагласила да је парламент кућа демократије и место где се разговара, указујући да је и 141. заседање Интерпарламентарне уније у Београду показало да је најважнији дијалог у суочавању са изазовима и различитим погледима.Она је додала и да је Скупштина Србије отворена за даље унапређење рада тог законодавног тела, као и унапређења амбијента за одржавања предстојећих избора.

Говорећи о медијском амбијенту и раду РЕМ-а, Гојковић је указала да је Скупштина Србије спремна да се организује скуп и дебате у парламертну тим поводом, како би се договорили да сви буду заступљени у изборној кампањи.

Тсеретели је указао на важност дијалога са политичким странкама у светлу предстојећих избора и напоменуо да је ОЕБС једна од водећих организација, која је спремна да помогне да се превазиђу изазови и унапреди законодавство како би се постигао напредак.

Председник ПС ОЕБС-а је напоменуо да је Мисија ОЕБС у Србији спремна да пружи подршку по питању превазилажења изазова у контексту предстојећих избора и додао да је важна инклузивност избора и да бојкот увек наноси штету за стране које бојкотују.Тсеретели је истакао да је важно да се искористе механизми ОЕБС-а у унапређењу изборног процеса.

Он је такође истакао да је важно ојачати дијалог и да је жеља ПС ОЕБС-а да постоје снажнији и делотворнији парламенти који ће решавати проблеме друштава и додао да ће његова организација у наредном периоду усресредити на предстојеће изборе, питања изборног законодавства и медијског окружења.

Председник ПС ОЕБС-а је указао да је делегација Скупштине Србије веома активна у оквиру ПС ОЕБС и важан члан организације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести