Гренел хоће брзу победу, ЕУ одржив споразум

ЊУЈОРK: САД желе "брзу победу" у дијалогу Београда и Приштине уочи новембарских избора у тој земљи, док Европска унија настоји да дође до одрживог споразума и решења, сматра саветница шефа дипломатије ЕУ Џозепа Борела, Натали Точи.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина
Точи каже да постоји велика разлика у садржају и форми процеса који воде ЕУ и САД, односно између покушаја да се постигне одржив споразум, што већ годинама покушава ЕУ, у односу на америчку "брзу победу".
 
"Федерика Могерини је покушавала да дође до одрживог споразума. Како ја разумем, то није поента процеса Ричарда Гренела", рекла је Точи на видео скупу "Балкански дијалози" у организацији организације "Конкордиа", "Ист Вест института" (ЕWИ) и Београдског фонда за политичку изузетност (БФПЕ).
 
Она каже да јој се чини да је поента дијалога који организује специјални изасланик председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, да Трампова администрација добије победу у спољној политици, "једну једину победу, због избора у новембру".
 
С друге стране, како сматра, ЕУ још од некадашње високе представнице Кетрин Ештон, па преко Федерике Могерини, до Мирослава Лајчака и Дзозепа Борела, жели свеобухватан процес и план.
 
Она је навела да се ЕУ у последњих шест месеци вртела у круг, да се потом у једном тренутку ове године чинило да су ствари почеле да се покрећу у региону, али да је међутим, опет кренуло све на горе, посебно због пандемије корона вируса, због чега је САД нашла место у дијалогу Београда и Приштине.
 
Како је истакла, ЕУ се током пандемије није одрекла Балкана, већ му се посветила, о чему говоре и новчана средства која су додељена региону, који је, такође, укључен и у програме и инструменте.
 
Програмски директор портала "Сбункер" Агон Малићи каже да ЕУ мора да пошаље јасан сигнал и снажну поруку, без чега неће бити лако покренути процес дијалога.
 
"ЕУ не изгледа као да је спремна да покрене дијалог и зато се људи ослањају на Вашингтон", навео је он.
 
Он каже и да Косово нема европску ни трансатлантску перспективу и будућност и да би прекретница било када би ЕУ била јединствена и када би се отворио косовски трансатлантски пут ка НАТО.
 
Додаје и да Београд може да одуговлачи дијалог све до тренутка када ће се придружити ЕУ, док Приштина то не може.
 
Политички аналитичар Бранислав Нешовић каже да ЕУ сада треба поново да покрене дијалог, који је заустављен 2018. године.
 
Истиче и да је потребан већи притисак ЕУ, као и обновљени кредибилитет ЕУ, што значи да мора да убеди Косово да ће добити визну либерализацију, као и да се имплементирају сви договори постигнути у Бриселу, укључујући и формирање Заједнице српских општина.
 
Он каже и да ЕУ мора да пружи више "штапа него шаргарепе".
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести