Хаљими: Поделом Газивода Косову вода, Србији хидроцентрала

ПРИШТИНА: Аналитичар из Приштине Фисник Хаљими оценио је данас да ће студија изводљивости управљања језером Газиводе, која је део економског споразума Београда и Приштине постигнутог у Вашингтону, резултирати поделом надлежности над овим језером и његовим капацитетима.
gazivode, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Моје тумачење је да ће језеро да се подели између Косова и Србије по добрима. То значи да ће Косово добити воду за термоелектране и пољопривреду, а Србија ће добити хидроцентралу и територију Газивода, рекао је Хаљими за Косово онлајн.

У тачки споразума која се односи на право коришћења језера Газиводе наводи се да ће се Београд и Приштина сагласити да сарађују са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим правним лицима америчке владе на студији изводљивости за управљање језером Газиводе.

Представници америчког Одељења за енергетику прошле недеље састали су се у Приштини са ксоовским премијером Авдулахом Хотијем и разговарали о будућим корацима за студију изводљивости управљања ресурсима на језеру Газиводе.

Влада у Приштини усвојила је пре тога план за спровођење Вашингтонског споразума о економској нормализацији између Косова и Србије постигнутог 4. септембра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести