Хан: Позитиван развој атмосфере у дијалогу Београда и Приштинe

БРИСЕЛ: Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да види нови импулс у дијалогу Београда и Приштине, мада још нема "ништа конкретно". 
Johanes Han Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Овакав став Хан је објаснио на првом месту променом приступа Косова које је, према његовим речима, до сада ”са мање воље него Срби” учествовало у дијалогу. ”Можда су раније били мање вољни него Срби око дијалога, али сада разумеју да је то такође у њиховом интересу”, каже Хан.

Јоханес Хан је у разговору са сталним дописницима европских медија у Бриселу, међу којима је и дописник Тањуга, оценио да на Косову тренутно постоји позитивно расположење.Он је то објаснио чињеницом да је Европска комисија после позитивне одлуке косовског Паралмента о демаркацији са Црном Гором на Косово послала експертски тим који ради финалну процену испуњености услова за визну либерализацију. 

”Они су тако видели да добијају нешто заузврат и да има позитивних сигнала и за њих. Убеђен сам да то може да донесе нову енергију и у дијалог”, наводи европски комесар. Јоханес Хан каже да, иако тренутно још нема ”ништа конкретно” око дијалога, он осећа ”позитиван развој атмосфере” између два партнера у тим разговорима. 

Хан: ЕУ значајно повећана претприступну помоћ за З.Балкан

БРИСЕЛ: Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан најавио је повећање бужета за претприступну помоћ ( ИПА III) земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на 14,5 милијарди за период од 2021 до 2027. године. ”Ово се углавном односи на Западни Балкана”, каже Хан.

Комесар Јоханес Хан је најавио значајно повећање претприступне помоћи са ттренутних 12 милијарди евра на 14, 5 мијлијарди евра за буџетски период од 2021. до 2017. године. Ови фондови служе као подршка ЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на путу испуњавања критеријума за приступање Унији и спровођења дубоких и свеобухватних реформи. 

Јоханес Хан је најавио и промену у начину финансирања које се помера са финансирања специфичних земља ка тематском финансирању.”То ће нам омогућити да будемо флексибилнији како би створили неку врсту такмичења и погурали земље и кандидате да се брже крећу напред. Тако ћемо побољшати нашу ефикасност и квалитет нашег ангажмана”, поручио је Хан.

Он је оценио да ће реформисани и повећани буџет омогућити ЕУ наставак рада са земљама које су ангажаоване на путу приступња Унији као и да ће подржати стратешке циљеве постизања стабилности, безбедности и просперитета у близни граница ЕУ. За наредни буџетски период Европска комисија предложила је повећање укупног бужета за спољне послове ЕУ на 123 милијарде евра што је повећање од 30 процената у односу на тренутни буџетски период. 

Тако се удео буџета за спољну политику ЕУ у укупном бужету Уније повећава са тренутних 6 процената на скоро 9 процената.”Више ресурса за више акција поузданог, предвидљивог, кооперативног глобалног играча - то управо оно што наши грађани и наши партнери очекују од ЕУ у овим проблематичним временима. То је признање додате вредности рада ЕУ на спољној политици. Заједно можемо имати утицај који ниједна држава чланица за себе не може имати у данашњем свету”, поручила је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

У оквиру бужета за спољне послове ЕУ, поред Фонда за претпрступну помоћ, налазе се и Фонд за развој и међународну сарадњу (89,2 мијарде евра), Фонд за хуманитарну помоћ (11 милијарди евра), Европски фонд за нуклеарну безбедност ( 300 милиона евра), Инвестициони оквир за спољне послове, а предложено је и оснивање фонда Европске мировне помоћи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести