Хан забринут: Укинути пореске таксе увећане за 100 одсто

ПРИШТИНА: Јоханес Хан, европски комесар за политику суседства изјавио је данас у Приштини да стопостотно повећане пореске таксе, које је косовска влада увела на производе из Србије и БиХ, треба укинути, јер се Европска унија залаже за стварање заједничког тржишта, пренео је Зери онлајн.
Johanes Han/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

Хан је то рекао на посебној конференцији за новинаре након одвојених разговора са политичким лидерима Албанаца, Рамушем Харадинајем, Кадријем Весељијем и Хашимом Тачијем.

"Један од наших циљева био је уклањање трговинских баријера између земаља. Наравно морам рећи да је Косово много учинило на подручју регионалне економске зоне, чланство у ЕУ је пут до јединственог тржишта и без царинске тарифе између држава", рекао је Хан.

Истакао је да је упознат са потешкоћама у трговини између Србије и Косова и додао да пореске таксе према Србији не би требало да остану на снази.

"Потребно је да обе стране реше ова питања, па сам на својим састанцима нагласио да то треба учинити како би повећали тржишне могућности ", рекао је Хан.

Истакао је да је Европска унија била веома изненађена и разочарана одлуком власти у Приштини о успостављању царинске таксе.

"Сви смо били изненађени и разочарани када је влада одлучила о повећању царинске тарифе од 100 одсто. Свестан сам и сви у ЕУ говоре о тренутним потешкоћама за Косово и зато је потреба да обе стране реше ова питања ", рекао је Хан.

Он је саопштио да је раније данас у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а потом и са политичким лидерима Албанаца на Косову.

Оценио је да су сви ти састанци били отворени и транспарентни.

"Разговарали смо о укупној политичкој ситуацији са нагласком на европску перспективу свих држава Балкана", рекао је Хан и додао да ће фокус ЕУ битина дијалогу Београда и Приштине.

Симић: Хан забринут, не очекује скоро укидање

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да је европски комесар за проширење Јоханес Хан на састанку са посланицима Српске листе изразио забринутост због такси које је Приштина увела на робу из централне Србије и истакао да се ЕУ противи таквим мерама и да ће се потрудити да што пре буду укинуте. 

Симић је рекао да су посланици упознали Хана са тешком ситуацијом у којој се налазе Срби на Косову и Метохији након што је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије. 

"Хан је изразио забринутост због ситуације, али није велики оптимиста да ће Приштина ускоро укинути таксе", рекао је Симић новинарима након састанка са Ханом у приштинском парламенту у којем су посланици Српске листе више од 30 сати били затворени захтевајући сусрет са европским комесаром. 

Симић је додао да су се посланици и европски комесар сагласили да је дијалог једини начин за решавање свих отворених питања и да је потребно по сваку цену сачувати мир на овим просторима. 

"Због најаве албанских политичких представника да ће таксе остати на снази позивам грађане да протесте против такве у наредном периоду изражавају искључиво овцувајући мир и безбедност и да не дају ником повода да употреби насиље", поручио је Симић. 

Он је најавио да ће се сутра у Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу у 12 сати одржати мирни и најмасовнији протести Срба са севера КиМ против одлуке приштинских институција. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести