Хоти: Нова влада ће имати 16 министарстава

ПРИШТИНА: Мандатар Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова изјавио је данас да ће нова влада имати 16 министарстава, али није навео која ће то министартсва бити. 
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Број министарстава, казао је Хоти, договорен је са партнерима у новој коалицији, Алијансом за будућност Косова, Социјалдемократском иницијативом, Алијансом за ново Косово, Српском листом и мањинским странкама, пише портал Косово онлајн позивајући се на РТК.

"Влада цје имати 16 ресора. Направили смо реорганизацију да бисмо одржали функционалност владе. Промене су извршене у Министарству економије", рекао је Хоти након седнице страначких органа.

Хоти је рекао да ће имена чланова његовог кабинета бити саопштена заједно са коалиционим партнерима.

ДСК: Поштоваћемо одлуку о одлагању формирања владе

Демократски савез Косова (ДСК) саопштио је вечерас да ће поштовати одлуку уставног суда у Приштини да одложи процес формирања владе до 29. маја.

ДСК је путем политичких споразума успео да обезбеди већину потребну за формирање нове владе, наводи се у саопштењу.

Из те партије поручују да остају одлучни да успоставе нову владу у потпуности у складу са уставном нормом, пренело је Косово онлајн.


Курти: Одлука уставног суда није коначна

Одлазећи косовски премијер Ајбин Курти оценио је да је привремена мера уставног суда о суспензији одлуке Хашима Тачија о именовању Авдулаха Хотија за мандатара нове владе, донета у јавном интересу и у интересу правде.

Међутим, Курти истиче да ова привремена мера не прејудицира коначну одлуку суда.

Зато је изузетно важно да се не узбуђујемо, да останемо усредсређени на наш циљ бољег управљања ситуацијом с пандемијом ковид-19, рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Стручњак за уставна питања Риза Смака је поводом привремене суспензије Тачијеве одлуке рекао да се процес формирања нове владе мора одложити.

Обустављају се све радње за формирање нове владе до доношења коначне судске одлуке у вези са уставношћу декрета председника Косова да мандат за састав владе повери Хотију, рекао је Смака за портал Косово онлајн.


ДСК је са својим партнерима јуче поднео захтев за ванредну седницу, који је подржао 61 посланик. Та седница ће бити одржана након коначне одлуке уставног суда, јер је ДСК уверен да је поступак око именовања Авдулаха Хотија (за премијера) испоштовао уставну норму и да је то уставна надлежност председника Косова Хашима Тачија, пише у саопштењу.

И ДПК подржао одлуку о одлагању формирања владе

Демократска партија Косова (ДПК) подржава одлуку уставног суда у Приштини да одложи процес формирања владе до 29. маја, изјавила је данас посланица ДПК Беса Исмаиљи.

Она је на конференцији за новинаре додала да ДПК поздравља и одлуку уставног суда који је потврдио приговор те странке против владе Аљбина Куртија, посебно министра здравља Арбена Витије од 17. априла о стављању Призрена под карантин због пандемије корона вируса, преноси Косово онлајн.

Исмаиљи је изјавила да Куртијева влада крши устав Косова и да се морају предузети мере.

Ми смо тврдили да одлуке одлазећег министра здравља Арбена Витије представљају кршење устава Косова, а то је данас потврдио и уставни суд. На суду смо оспорили четири одлуке министра здравља које су исте и уједначене са десетинама његових одлука, а за сваки случај је доказано да су у супротности са уставом, рекла је Исмаиљи.

Она је навела да одлуке владе показују недостатак поштовања према демократији и демократским институцијама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести