Хоти одушевљен посетом делегације САД

БЕОГРАД: Приштински премијер Авдулах Хоти изјавио је вечерас да је одушевљен посетом америчке делегације предвођене амбасадором Ричардом Гренелом.
Avdulah Hoti, poruka Foto: Tvitter
Фото: Твитер

"Косово је благословљено пријатељима попут САД", написао је Хоти на Твитер налогу.Он је навео да је после 4. септембра, економске нормализације и споразума из Беле куће, данас потписана заједницка изјава Косова и САД са извршним директором Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ Адамом Боулером.

Хоти је уз твит обајвио и текст споразума документа у коме се наводи да две стране поздрављају брзо закључење новог косовско-америцког споразума о промоцији инвестиција и да желе да споразум ступи на снагу што пре, односно након обављања унутрашњих процедура.

Очекује се да ће нови споразум пружити приступ читавом спектру инвестиционе подршке коју пружа америчка финансијска корпорација за међународни развој, као и да утврди акције у вези са корпоративном подршком пројектима на Косову.

"Након историјске економске нормализације односа Косова и Србије, за коју је споразум постигнут 4. септембра у Вашингтону, Косово и Србија намеравају да унапреде преговоре, након ступања на снагу новог Споразума о подстицају Косова и Србије, затим инвестиција, повезаних са важним пројектима на Косову, укључујуци пројекте за које постоји договор да буду део економске нормализације између Србије и Косова", наводи се у документу који је Хоти објавио на Твитеру.

"Косово и САД посвећене су примени новог споразума о промоцији инвестиција измеду Косова и САД, и пуној посвећености примени споразума. Од обе земље се очекује да идентификују пројекте који даље јачају економску интеграцију и развој у региону".

Споразум се завршава тако што потписници поздрављају та достигнућа као конкретан доказ "снаге односа измеду две нације".

Боулер: Споразум је изванредан корак у регионалном напретку

ПРИШТИНА: Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Боулер саопштио је да је споразум који је вечерас ДФЦ потписала са привременим приштинским институцијама изванредан корак у правцу регионалног напретка.

''ДФЦ ће радити на унапређењу постојеће инвестиционе линије на Косову како би ојачала критичне тачке инфраструктуре, као што су путеви, енергија, технологија и друго'', поручио је Болер на свом званичном Твитер налогу.

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти и Болер потписали су раније вечерас у Приштини споразум о сарадњи.

Како преноси приштинска ''Газета еxпрес'', споразум је потписан након састанка Хотија са америчком делегацијом у којој су осим Боулера били и изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и представници УСАИД-а и ЕСКИМ-а.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести