Иринеј: Само јединствени излазимо из великих криза

БЕОГРАД: Патријар СПЦ Иринеј поручио је данас, после састанка председника Србије Александра Вучића са Србима из региона, да само јединствени као народ можемо да изађемо из великих криза.
irinej
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Патријарх је честитао празник Сретење и истакао да је ово велики дан и због сусрета с браћом Србима који живе изван Србије.

Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа, рекао је патријарх.

Каже да су могли на састанку да чују извештаје појединих представнка нашег народа углавном из БиХ и из Хрватске.

Констатовали смо да се Србија налази у прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Одавно смо у проблемима и великим искушењиума, али уз помоћ Божију и уз нашу памет решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да каземо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака, казао је Иринеј.

Како истиче, такође, на састанку је костатовано да нам је данас потребно да будемо јединствени у најпунијем смислу те речи.

Додаје да нисмо велики народ, али да можемо да опстанемо у овим приликама у региону и свету само ако будемо једиственни и то у добром, а не у лошем.

То нас је спасавало и огмоћавало да изађемо из великих криза и то ће нам помоћи и данас нажалост када многе наше комшиеј и моћници света на нас гледају неким посебнм погледом и претпоставком о нама, поручио је Иринеј.

Само ако буде јединствен можемо да се одупремо искушењима овог времена и сачувамо наш народ, додао је он и позвао младе да остану у земљи, јер "Сунце туђег неба не греје боље него Сунце код нас".

То је порука нашем народу који мисли да је негде ван Србија боље, додао је патријарх.

Мислимо да ћемо својом памећу једино и слогом изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе, закључио је патријарх.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести