Изабрана нова Влада Косова, три члана са листе Српска

Посланици Скупштине Косова изабрали су данас нову владу премијера Исе Мустафе која има 19 министарстава, а у којој су заменик премијера Бранимир Стојановић и два министра

Љубиша Марић и Александар Јаблановић са листе "Српска".
За нови Владу Косова гласало је 73 посланика, против је било 38, а два уздржана од 115 присутних.
Премијер Косова Иса Мустафа представио је чланове свог кабинета у којој су заменици премијера Хашим Тачи који је уједно и министар спољних послова, Кујтим Саља и актуелни градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић.

Министар дијаспоре је Валон Мурати, министар без портфеља Едита Тахири, министар за економски развој Блеранд Ставилеци, министар пољопривреде Мемљи Краснићи, министар образовања Арсим Бајрами, министар правде Хајредин Кучи и министар европских интеграција Беким Чолаку.

Министар просторног планирања је Ферид Агани, министар полиције Скендер Хисени, министар здравља Имет Рахмани, министар индустрије и трговине Хикмете Бајрами, министар безбедоносних снага Хаки Демоли, министар културе и спорта Кујтим Шаља, министар за социал и рад Арбан Абраси, министар финансија Авдулах Хоти, а министар инфраструктуре Лутфи Жарку.
Министар за локалну самоуправу је Љубиша Марић, а министар за заједнице и повратакАлександар Јаблановић.

 


ЕУ поздравља нову косовску владу

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан поздравили су данас формирање нове владе у Приштини и заложили се за што скорији наставак дијалога о нормализацији са Београдом.
“Радујем се што ћу са новом владом сарађивати на европској перспективи Косова, као и на дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине на високом нивоу”, поручила је Могерини у саопштењу за медије.

Она је истакла да је неопходно хитно приступити не само наставку дијалога, већ и примени досадашњих договора, као и да треба отворити нове теме о којима досад још није било речи.
Могерини је позвала нову владу да настави сарадњу са Еулексом и донесе нове законе који ће омогућити оснивање специјалног суда за суђења због злочина по оптужницама које је припремио специјални тужилац Клинт Вилијамсон.

Хан је у свом саопштењу такође поздравио формирање владе и заложио се за наставак дијалога и реформи.
Он је истакао да је потребно уложити додатне напоре како би почео да се спроводи Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом који је парафиран у јулу ове године.


Стојановић: Испуњени услови Српске листе

Српска листа је одлуку о учешћу у влади Косова донела јер су њени услови испуњени у главним сегментима, изјавио је нови заменик косовског премијера Бранимир Стојановић после данашњег избора владе премијера Исе Мустафе.Посланици Скупштине Косова изабрали су нову владу премијера Исе Мустафе која има 19 министарстава, и у којој су три члана Српске листе -  поред Стојановића, ту су министар за локалну самоуправу Љубомир Марић и министар за заједнице и повратак Александар Јаблановић."Много изазова је пред нама, али је важно да смо направили овај битан корак", нагласио је Стојановић у изјави за РТК2.

Он је истакао да су главни делови програма Српске листе унети у споразум о влади и да се сада креће у имплементацију. Уклоњене су, додао је, и све спекулације о нејединству међу Србима.Стојановић је, такође, навео да је, пре именовања на функцију у влади, поднео оставку на место градоначелника Грачанице, због чега ће у тој општини бити организовани локални избори.Према његовим речима избори у Грачаници биће одржани у законским роковима, 45 дана од његовог подношења оставке.

Јаблановић је истакао да је сада један тежак процес завршен, али да то не значи да је тежак период окончан, јер тек предстоји имплементација договора са Демократским савезом Косова (ДСК) и Демократском партијом косова (ПДК)."Јединство Српске листе и људи изабраних на седници скупштине, као и они који ће бити изабрани на наредним седницама владе гарантују да ће оно што је потписано као коалициони споразум бити имплементирано до краја мандата", нагласио је он.

Јаблановић је истакао да су чланови Српске листе ушли у владу због вишег интереса, те да не дозвољава спекулације да је ова листа "подбацила" зато што није направила више места за Србе у влади."Ми смо направили довољно места и простора за Србе на Косову, а детаље колаиционог споразума ћемо изнети у јавност касније", поручио је он.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести