ИЗБОРИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ Љајић: Резултати избора реални и очивани 

БЕОГРАД:  Председник СДПС Расим Љајић рекао је данас да су резултати избора за Национални савет бошњачке националне заједнице реални и очекивани, иако је свакако очекивао бољи резултат независне листе “Вакат је - Саит Качапор”.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

“И даље сматрамо да је то по саставу убедљиво најбоља и најквалитенија листа, која је и током кампање једина говорила о ономе што су надлежности националног савета, док су друге листе слале поруке о великим националним, верским и политичким темама, па чак И о асфалтирању улица”, истакао је Љајић. 

Он је додао да је исход избора такав јер нису успели да пренесу подршку коју СДП има у Санџаку и посебно Новом Пазару, пренесу на листу "Вакат је". "Уосталом, отворену подршку смо дали тек две недеље пре избора и при томе учествовали само на једној изборној конвенцију те листе у Новом Пазару”, казао је Љајић. 

Други разлог, навео је Љајић, је тај што су се ови избори "претворили у избор ко је већи, а ко мањи Бошњак, односно ко је за једну, а ко за другу исламску заједницу".

"Кад такве дилеме поставите пред бираче, онда је узалудно да људима шаљете поруке о култури, информисању И образовању, што су послови којим би требало да се бави национални савет, јер на таквом национално-верском терену искључиво одлучују емоције. И заправо највеће изненађење представља то што је Угљанин победио Зукорлића и то на његовом терену.", истакао је он.

Имајући то у виду листа ''Вакат је'' је остварила добар резултат, каже Љајић и додаје да ће та листа одлућивати и о будућем саставу Националног савета, што је и био њен превасходни циљ када је формирана. 

Он је додао и да је добра ствар што је изборни дан протекао у мирној атмосфери и честитао изборним победницима, изразивши очекивање да ће се будући сазив Националног савета бошњачке националне заједнице бавити питањима која су предвиђена законом, а то ће бити могуће уколико се изврши деполитизација савета, који треба да буде носилац очувања културног идентитеа националних заједница.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести