Јањић: Британија је јавно подржавала таксе

БЕОГРАД: Аналитичар Душан Јањић изјавио је данас да не може да каже на кога је мислио председник Србије Александар Вучић када је рекао да је једна моћна европска земља тражила да Приштина уведе таксе Србији, али истиче да су земље Квинте прећутно подржале Приштину када је то урадила, а да је Велика Британија јавно подржала увођење такси.
Dušan Janjić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Квинта се није супротставила, а Влада Велике Британије подржала је таксе и тим поводом је чак издала саопштење", рекао је Јањић за Танјуг и додао да не зна ниједну земљу Квинте која је осудила приштинске санкције.

Јањић подсећа да су притисци на Приштину почели тек када су помислили да су оставарени ефекти такси и када су схватили да нема наставка дијалога, да је став Србије јасан.

Према његовим речима, земље Квинте су тек у августу затражиле да се обнови дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд кампању за повлачење признања независности Косова.

"Квинта је касније усагласила став и почела да тражи укидање такси које су донеле много политичке и економске штете и Косову и тамошњој власти, која је у међувремену ''пала'' и промењена је влада која је увела таксе", рекао је он.

Почели су притисци да се деблокира дијалог укидањем такси, дадаје, али, каже, заборављамо да се таксе нису односиле само на робу из Србије и БиХ већ и да је примењено доста додатних мера које су имале подршку Квинте.

Јањић је подсетио да је реч о полицијској конторли границе, затварању шумских илегалиних путева, увођењу строге царинске контроле... да је уведена конкуренција на тржиште што је био интерес неких влада.

Јањић сматра да су разлози што се раније није реаговало, вишеструки, али да је кључна намера била да се заустави повлачење признања независности Косова и дипломатска офанзива коју је Србија водила, како би се некако изједначиле позиције Косова и Србије у наставку дијалога.

"Потез увођења такси је у суштини пропао јер Србија није улетела у маказе да одговори реципроцитетом. Србија није увела контрамере привреди Косова и слободи кретања", навео је Јањић.

Према његовим речима, у то време међу земљама Квинте повлачење признања изазивао је политички бес, јер је до тада осам земаља повукло признање независности Косова.

"Циљ је био да се покаже да Косово може да узврати али се убрзо показало да та игра не може да прође", рекао је Јањић.

Председник Вучић изјавио је на ТВ Хепи да је "једна велика, значајна и моћна европска земља тражила да нам Приштина уведе таксе, с циљем да се Србија наведе на излазак из дијалога, који је у том моменту ишао ка компромисном решењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести