Јањић: Нема стабилности на КиМ, наставак дијалога на јесен

БЕОГРАД: Обнова дијалога Београда и Приштине може се очекивати тек на јесен, оцењује аналитичар Душан Јањић који је уверен да је косовска влада на челу са Авдулахом Хотијем спремна да укине таксе и настави преговоре да би, како каже, у врло нестабилној политичкој ситуацији имала ''проблем мање''.
Dušan Janjić/Tanjug/D. Kujundžić
Фото: Танјуг/Д. Кујунџић/Душан Јањић

Јањић, такође, сматра да ће преговарачи морати да ''држе на оку'' одлазећег премијера Аљбина Куртија да потпуно не уруши процес дијалога будући да је као премијер показао непослушним и као ''човек који има своју агенду''.

За Јањића је јасно да после Куртијеве реакције на одлуку Уставног суда Косова, којом је одобрено именовање Хотија за мандатара, нема политичке стабилности на КиМ и да ће лидер Самопредељења користити све методе борбе, од уставних жалби до сузавца, да што пре обори владу и да се закажу нови парламентарни избори.

''У косовском друштву створена је дубока подела која ће тешко бити превладана. Курти ће све пробати да обори владу, а питање је да ли ће неко на КИМ одговорити на то, и да ли ће Косово ући у фазу сазревања демократије или неке нове ауторитарне владавине и нестабилности у наредних десетак година'', каже Јањић за Танјуг.

Неспорно је, додаје, да САД одговара одлука Уставног суда јер је Курти, каже, реметио планове Трамповог изасланика Ричарда Гренела, а из последњих изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља може се наслутити да ће и ЕУ то поздравити јер жели да се што пре покрене дијалог.

Јањић, међутим, сматра да ће се сачекати да прођу избори у Србији, да се формира нова влада и утврде преговарачи.

''С друге стране, треба сачекати и да (Мирослав) Лајчак направи свој тим, а показало се да је моћ бирократије у Бриселу огромна, па су му већ наметнули неке немачке бирократе који су ''убили'' дијалог, а нису радили по инструкцијама Бундестага и канцеларке Ангеле Меркел. Они су очигледно још у игри'', каже Јањић.

Очекује да ће ЕУ тај посао завршити до јула, а да ће самит о Косову у Паризу ''створити атмосферу обнове дијалога''.

''Очекујем обнову дијалога на јесен, али не верујем да ће се до марта, када Лајчаку истиче мандат, то завршити, али може до краја 2021. или у 2022. години'', каже Јањић.

На опаску да се стално провлачи теза да се САД жури да се постигне решење косовског проблема, Јањић каже да се САД и Конгресу не жури, а да би Трампу било ''довољно'' да у септембру Београд и Приштина потпишу ''писмо о намерама'' да се реши статус КиМ.

''Трамп и САД јако добро знају да затварање косовског проблема много кошта и да се то тиче целе међународне заједнице, па и Русије и Кине која је још 2004. године поставила услове да се ''косовски принцип'' не може применити на Тибет и да би у случају признања косовске независности тражила почетак политичких преговора са Тајваном'', наводи Јањић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести